analýza a hodnocení rizik

19.02.2020
Zdroj:
K realizaci povinností zaměstnavatele v prevenci rizik byla vyvinuta praktická webová aplikace pod názvem BESOFT ONLINE – Modul RIZIKA.
05.11.2019
Zdroj:
Srdečně vás zveme na seminář Úvod do hodnocení rizik v praxi s mottem „Identifikace nebezpečí, odhad míry rizika a přijetí vhodných opatření je základem pro vytvoření bezpečného pracovního prostředí".
30.10.2019
Zdroj:
Na dotaz odpověděl Ing. Jiří Vala, Ph.D.
21.10.2019
Zdroj:
Povinnost hodnotit rizika je stanovena v zákoníku práce. Některé podniky, zvláště ty malé, o této povinnosti někdy ani neví, nebo mají s jejím splněním problémy. Je to pro ně složité, často i finančně náročné. Řešením by mohl být online interaktivní nástroj OiRA Evropské agentury pro BOZP (EU-OSHA). Diskutovalo se o něm na semináři 2. 10. 2019 v Praze na Novotného lávce, který pořádal Výzkumný ústav bezpečnosti práce ve spolupráci s EU-OSHA. Prezentace z této akce najdete v přílohách pod článkem.
13.09.2019
Zdroj:
Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) s přispěním svých partnerů spolupracuje na tvorbě jednoduchých nástrojů dostupných v rámci internetové aplikace OiRA (online interaktivní posuzování rizik) – www.oiraproject.eu, pro usnadnění posuzování rizik a překonání nedostatků v oblasti BOZP v mikropodnicích a malých podnicích.
03.09.2019
Dva nové prognostické články zkoumají způsoby, jak může být BOZP ovlivněna novými vývojovými trendy na pracovištích.
26.08.2019
Zdroj:
V rámci zajišťování BOZP se u zaměstnavatele provádějí kontroly úrovně BOZP, prověrky BOZP, a případně i audity systému managementu. I když všechny tyto činnosti slouží k ověření stavu zajišťování BOZP, nelze jednotlivé pojmy vzájemně zaměňovat, neboť neoznačují totéž. Každá slouží k ověření jiných skutečností v rámci zajišťování BOZP.
08.08.2019
Zdroj:
Příspěvek Ing. Viléma Sluky „18 let analýzy rizik pro účely zákonů o prevenci závažných havárií" hovoří o činnosti Odborného pracoviště pro prevenci závažných havárií (OPPZH) ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce, v. v. i.
16.07.2019
Společnost Daimler, nadnárodní výrobce automobilů, vyvinula a přizpůsobila nástroj pro hodnocení rizik na pracovišti pro konkrétní využití společnosti na základě platformy OiRA agentury EU-OSHA, ačkoli je tato platforma určena především pro mikropodniky a malé podniky.
09.07.2019
Poslední díl pořadu Real Economy zpravodajské televizní stanice Euronews se věnuje nebezpečím pracovního prostředí v Evropské unii se zaměřením na nádorová onemocnění související s prací.
19.06.2019
Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj provedl od srpna 2018 do února 2019 v Olomouckém kraji celkem 14 kontrol se zaměřením na bezpečnost práce při provozování pěstitelských pálenic, kde je pro otop destilačních kotlů používán zemní plyn.
08.04.2019
Příspěvek se věnuje kategorizaci prací u pracovníků v sociálních službách. Autorka uvádí rizikové faktory a negativní jevy, které jsou spojeny s touto prací, a zaměstnavatelé je často podceňují. Ke kategorizaci prací se nepřistupuje zodpovědně v plném rozsahu, dokumentace BOZP je nevyhovující, odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů v prevenci rizik často neumí stanovit specifika práce a jejích rizikových faktorů.
02.10.2018
Zástupci zainteresovaných subjektů, regulačních orgánů a pozorovatelé z evropského kožedělného průmyslu se sejdou dne 9. října v Bruselu, aby diskutovali o normách a nástrojích pro informování o zdravotních a bezpečnostních podmínkách v tomto odvětví.
20.06.2018
Rok 2017 se vyznačoval trvalým odhodláním agentury EU-OSHA pracovat na zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) v celé Evropě.
25.05.2018
Jedním z mnoha zdrojů vyvinutých v rámci kampaně Zdravé pracoviště na období 2018 - 2019 je elektronický nástroj agentury EU-OSHA zaměřený na nebezpečné látky a chemické výrobky.
20.02.2018
Nová zpráva analyzující zjištění druhého Evropského průzkumu podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER-2) zkoumá evropskou praxi v oblasti BOZP z širšího hlediska.
29.01.2018
Způsob zajištění BOZP zaměstnanců v mikropodnicích a malých podnicích byl hlavním bodem programu jednání předních odborníků a tvůrců politik v této oblasti na semináři pořádaném 25. ledna 2018 agenturou EU-OSHA v Bilbau.
31.08.2017
Výstražné a ověřovací systémy umožňují odhalit nové nebo vznikající nemoci z povolání a jsou užitečným nástrojem pro doplnění oficiálních statistik nemocí z povolání. Agentura EU-OSHA přezkoumala literaturu o omezeném počtu zavedených výstražných a ověřovacích postupů, aby zvážila jejich přínos.
30.05.2017
Společná analytická zpráva zahrnuje tři hlavní evropské průzkumy a poskytuje podrobný obrázek o tom, jak je na evropských pracovištích řízena bezpečnost a ochrana zdraví.

Stránky

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Nové příspěvky publikované na informačním serveru BOZPinfo.cz

Kde nás najdete

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1
+420 221 015 844
X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail