Zpravodaj SÚIP č. 4/2019

18.02.2020
Státní úřad inspekce práce začal provádět kontroly nelegálního zaměstnávání již v roce 2012. Během let následujících jsme zaznamenal na tomto úseku kontrolní činnosti pozoruhodný vývoj.
12.02.2020
Inspektor se může setkat s mnoha problematickými situacemi při prokazování porušení zákona v oblasti rovného zacházení a zákazu diskriminace. Jednou z nich je skutečnost, že na rozdíl od jiných kontrol prováděných orgány inspekce práce zde většinou chybí listinné důkazy a často je k dispozici pouze výpověď osoby, která diskriminaci či šikanu oznamuje.
04.02.2020
Mezi jeden z nástrojů slaďování pracovního a rodinného života a také k usnadnění či možnosti dřívějšího návratu rodičů z rodičovské dovolené do zaměstnání patří, v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí, poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. S jakými nedostatky se setkávají inspektoři SÚIP při kontrolách dětských skupin, čtěte v tomto článku.
18.12.2019
Přesto, že na staveništích v dnešní době silně převažuje používání systémových dílcových lešení nad lešeními trubkovými, vykazují smontovaná lešení stále řadu nedostatků, které mohou vést, a často také vedou, k pádu pracovníků z výšky.
10.12.2019
Jeřábová doprava představuje odvětví se zvýšenou mírou úrazovosti zaměstnanců podílejících se na přepravě břemen. Z uvedeného důvodu je nezbytné věnovat pozornost zejména kompetentním osobám podílejícím se na jeřábové dopravě, a to jeřábníkům, vazačům a signalistům a dále pověřeným osobám, které mají být určeny k řízení provozu jeřábu.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail