Ochranné nápoje

4 příspěvky / 0 nový
Poslední
#1

Ochranné nápoje

13. Červenec 2012 - 6:47 Václav Blaha

Dobrý den, nedávno jsem pročítal nařízení vlády č. 361/2007 Sb., v platném znění, ohledně poskytování ochranných nápojů. Popravdě řečeno, zcela jsem se zděsil. Jak mohl někdo z něčeho tak jednoduchého, udělat něco natolik komplikovaného. Ale možá se jen pletu a proto zde vlastně i píši. Zajímalo by mě, jak má zaměstnavatel postupovat, pokud chce ochranné nápoje (proti teplu), poskytovat v souladu s tímto nařízením.1) příliš nerozumím tomu, kde mám vzít teploty to, tg, na základě nichž, se defakto stanoví množství poskytovaného nápoje. Tyto teploty mi musí změřit akreditovaná laboratoř? 2) Pokud si zakoupím kulový teploměr, kterým změřím teplotu na venkovním pracovišti v 10:00 hod, přičemž naměřím tg = 22°C, zaměstnanec zde koná výkopové práce, takže je zařazen do třídy práce IVa, dle tabulky 6, části A, přílohy k 361/2007 Sb., tomuto poskytnu 2,6 litru nápoje, přičemž 50% z tohoto množství bude slabě a 50 % středně mineralizovaná voda? Jak se mám zachovat, pokud dojdu teplotu změřit za 30 min, na pracoviště vystvitne slunce a teplota vystoupá na tg = 34°C ? Ke 2,6 litru mu ještě dodám, zase dle tabulky 6, 0,4 litru (nebo 0,5 litru), přičemž 50 % zase bude to a 50 ono? A co když dojdu zase za 30 min, slunce zaleze, začne se schylovat k dešti, ochladí se, tg = 23°C ? Mám po něm chtít vrátit 2, resp, 3 dcl nápoje? A to mluvím o venkovním pracovišti, kde si (pravděpodobně) teplotu po zakopení LACINÉHO kulového teploměru mohu měřit sám. Co potom vnitřní prostory, kde se měří (počítá) operativní teplota? Nebo mi tedy tuto změří akreditovaná firma a ta je potom platná po celý rok? Nějak tomu opravdu nerozumím a zatím ni nikdo nebyl sto mé dotazy osvětlit, proto se zkouším obrátit zde, na Vás. 3) Je nutné vést evidenci o výdeji ochranných nápojů? Děkuji, každá rada dobrá.

RE: Ochranné nápoje

12. Červenec 2012 - 19:52 Václav Blaha
Je můj dotaz pro zdejší diskusi natolik nesmyslný nebo je to opravdu, tak jak si myslím já, bez komentáře?

RE: RE: Ochranné nápoje

13. Červenec 2012 - 6:47 Norbert Chalupa
Dobrý večer, pane Blaho, obávám se, že ani zde nedostanete uspokojivou odpověď, poněvadž je to tak komplikované, že to prakticky nikdo neřeší. Je třeba ovšem rozlišit pracoviště, kde jsou zaměstnanci vystaveni tepelným vlivům z technologických celků a jiných zařízení, tam je možno výpočet a stanovení množství ochranného nápoje celkem objektivně stanovit. Ale Vámi uváděný případ je opravdu komplikovaný a mohu Vám zodpovědně říct, že ve firmách, které navštěvuji já a moji kolegové, to nikdo neřeší. Zkrátka v letním období, kdy teploty stoupnou zhruba ke třicítce, zaměstnavatelé poskytují ochranný nápoj bez ohledu na nějaká měření. Jediný problém by mohl nastat ze strany finančních úřadů, kdyby se úředníci dožadovali výpočtů, na základě kterých zaměstnavatelé poskytují ochranné nápoje a v daném množství. To už je ovšem jiná kapitola, která sem nepatří. Asi jsem Vám moc nepomohl, ale tak to funguje. Hezký večer.

RE: RE: RE: Ochranné nápoje

13. Červenec 2012 - 6:47 Václav Syrový
Dobrý den pane Chalupo i pane Blaho. Máte pravdu oba. Je to skutečně složité jak mlátička. Zkoušel jsem to když vyšlo NV 178, nevím již z kterého je roku. A po několika měsících jsem to vzdal a od té doby to neřeším. Vzpomínám si na mladá léta dělal jsem u sedláka, selka vzala na pole konev černé kávy (z melty) a půl bedny piva, to se dalo do panáku nebo do studánky a dělalo se na sluníčku, kdo měl žízeň tak se šel napít podle toho na co měl chuť. Pro koně jsme vzali kbelík plechový a ve studánce jsem nabral vodu a dával koním pít. A když mě bylo horko, tak mě sedlák polil vodou z té konve, a sebe také. Potom šly ženy, ty si svlékly podprsenky a polévaly se vodou navzájem, a my jsme zatím dělali. potom se trochu osušily a šly za námi dělat. Sedlák mě ještě napomínal, abych moc nepil piva, že se mě nebude chtít dělat. Když jsem dělal na šachtě v Příbrami přes 1000 m v podzemí, tak nám posílali do podzemí vodu v dřevěných nádobách ( štandlíky) na každé patro bylo to u jámy na náraží. a pili jsme jenom trochu zkušení zaměstnanci nám říkali, abychom nepili moc té vody, nebo dostaneme "otravu z vody"( ztráta soli). A od té doby to řeším trochu prakticky. Nechci psát "zdravým selským rozumem" aby mě náhodou někdo nenapomínal. Kdybych majiteli firmy začal radit jak uplatňovat NV361/2007 Sb., tak bych asi u firmy velmi rychle skončil.U sekretářky je bedna s malou matonkou zdarma(bez příchuti). Kdo má zájem tak si ji vezme. Ale většinou si každý zajde do kantyny a tam si koupí něco podle chuti. Předpis je naplněn, zaměstnanci mají poskytnuté nápoje a je to. Přeji pěkný den.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail