Neuznání pracovního úrazu

6 příspěvků / 0 nový
Poslední
#1

Neuznání pracovního úrazu

21. Srpen 2012 - 15:10 Martin

Před 3.měsíci se mi stal prac.úraz,kdy jsem si vážně zhmždil koleno a musel jsem být následně operován.Sama pooperační zpráva hovoří jasně o tom,že zranění bylo čerstvé a došlo k němu následkem uvedených skutečností.Během prac.neschopnosti se mnou zaměstnavatel rozvázal prac.poměr a odmýtá úraz uznat jako pracovní.Napsal jsem tedy do firmy stížnost,ta byla prý prošetřena a vyslechnuti všichni svědci a opět mi přišla negativní odpověď,že úraz uznán jako pracovní není,neboť nejsou svědci a není prokazatelné,že jsem si ho způsobil při výkonu zaměstnání.Já pracuji jako svářeč a na všech pracovištích jsou ochranné plenty a bariery tak aby si zaměstnanci při svařování nesvítili do očí navzájem,tím pádem mě ani nikdo vidět nemohl,Z celé záležitosti tedy vyplívá že jsem si vše vymyslel a jsem v podstatě lhář,který se chtěl obohatit na úkor firmy a "Frakturu chondralis condili medialis femoris" kde jsem přišel o 2x1cm kloubní plochy jsem si zřejmě způsobil sám někde jinde.Jak mám dále postupovat?Může mi někdo poradit?P.S.-Dříve jsem byl vášnivý cyklista a účastnil se několika cyklomaratonů ročně,momentálně jsem rád když na kole ujedu 20km.....

RE: RE: Neuznání pracovního úrazu

18. Srpen 2012 - 9:00 Martin
Neprodleně po úraze jsem s mistrem sepsal záznam o pracovním úraze,následující den když jsem přinesl neschopenku tak byl ještě záznam doplňován.Takže záznam byl řádně zapsán. Se svědky to je složité,jelikož tam kde jsem upadl,žádný svědek nebyl a další věcí je,že nikdo s kolegů nechce svědčit proti firmě ve které jsou zaměstnáni a palety mezi které mi zapadla noha a došlo ke zmiňovanému zranění,navážel mistr na odpolední směně a palety byly navezeny ve vyznačených uličkách kde to je zakázáno,ale pochopitelně to nikdo dosvědčovat proti svému nadřízenému nebude,další věc je že jsem ani nedostal pracovní obuv,což byl taky jeden z důvodů mého zranění.

RE: Neuznání pracovního úrazu

17. Srpen 2012 - 22:13 Norbert Chalupa
Dobrý den, Martine, vůbec se nezmiňujete o tom, co jste udělal neprodleně, když jste si úraz způsobil. Nahlásil jste ho? Komu jste ho nahlásil? Byl úraz zapsán? Pokud jste úraz nahlásil kupř. až druhý den a nemáte žádné svědky, tak potom máte s největší pravděpodobností smůlu. Byl-li úraz nahlášen, popř. máte-li svědky, ale zaměstnavatel přesto úraz nechce uznat jako pracovní, tak jediný způsob jak se můžete domoci svého práva je u soudu, pakliže to prokážete.

RE: RE: RE: Neuznání pracovního úrazu

18. Srpen 2012 - 9:00 Norbert Chalupa
To už je jiná. To, že přímým svědkem úrazu nikdo nebyl, ještě nic neznamená. Důležité je, že jste ho ihned nahlásil a byl sepsán. O tom, jestli to je nebo není úraz pracovní, rozhoduje zaměstnavatel. Jestliže rozhodl tak, jak píšete, tak máte 3 možnosti. První je, že se ještě pokusíte se zaměstnavatelem dohodnout. Druhá možnost (a tady vidím největší a nejméně problematickou šanci) je, že podáte podnět na příslušný Oblastní inspektorát práce pro porušování povinností zaměstnavatele (nutno vše specifikovat), který celou záležitost prošetří. A třetí možnost už je jen soudní cestou. Pokuste se se zaměstnavatelem dohodnout a oznámit mu i případné Vaše následné kroky v případě, že Vám nevyhoví. Zlomte vaz!

RE: Neuznání pracovního úrazu

21. Srpen 2012 - 15:10 Tomáš Neugebauer
<p>K uvedenému p. Chalupou bych ještě doplnil, že oblastní inspektorát práce nemá právo řešit individuální nároky. Řeší pouze, zda zaměstnavatel dodržuje či naopak požadavky právních předpisů. Tedy pokud po šetření OIP zda je dodržuje či nikoliv neuzná váš nárok budete se muset stejně obrátit na soud.</p> <p>Navíc uvádíte, že zaměstnavatel váš úraz neuznal za pracovní a zároveň uvádíte, že byl sepsan záznam o úrazu. Byl proveden pouze zápis do knihy úrazů, nebo byl sepsán záznam o úrazu na příslušném tiskopise, tedy úraz byl zaměsntavatelem uznán za pracovní? Pokud ano, dostal jste jeden výtisk a byl jeden výtisk odeslán na OIP?</p>

RE: RE: Neuznání pracovního úrazu

21. Srpen 2012 - 15:10 Martin
Na oblastní inspektorát práce jsem se již obrátil dříve a bohužel mi bylo sděleno,že mi nemůžou nijak pomoci a že bude nejlepší se obrátit na soud. Jakmile jsem si způsobil úraz,mistr ihned donesl tiskopis a ten jsme vyplnili a následně ještě druhý den doplňovali jelikož tam chyběli některé maličkosti.Ale vlastně okamžitě mi bylo vysvětlováno,že to stejně jako pracovní úraz posuzovat nebudou a předkládali mi druhý,nevyplněný formulář k podpisu,ale formulář o nepracovním úrazu a ten jsem jim pochopitelně odmítl podepsat.Následně jsem zjistil,že záznam nebyl ani odeslán na OIP v daném termínu a tak jsem napsal jednatelům firmy stížnost a pohrozil,že budu celou záležitost řešit soudně a celý případ zmedializuji.Tehdy mi okamžitě odpověděli,že budou vše znovu šetřit a,že by bylo dobré se dostavit.Sepsali se mnou celou záležitost a při následné návštěvě místa kde k úrazu došlo,byly sami jednatelé svědky toho,že materiál se ukládá v uličkách vyznačených žlutými pruhy.Žádal jsem je aby to nafotili,protože když jsem to chtěl udělat já tak mi to rázně zakázali. Jediné řešení bude dát celou záležitost k soudu,ale všichni budou svědčit proti mě,protože jsou to zaměstnanci firmy a nikdo nechce přijít o práci a nebo si poštvat vedení proti sobě.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail