hodnocení rizik

04.10.2022
V současné době se tisíce společností z celé Evropy při řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci spoléhají na více než 320 bezplatných nástrojů pro online interaktivní hodnocení rizik (OiRA).
17.03.2022
Nový unijní nástroj pro on-line interaktivní hodnocení rizik (OiRA) pomůže při hodnocení a řízení rizik souvisejících s prací v zemědělství. Zaměřuje se na chov hospodářských zvířat i na pěstování ovoce a zeleniny.
09.03.2022
Zdroj:
Dotaz byl publikován na webových stránkách Státního úřadu inspekce práce.
15.02.2022
Ačkoli práce z domova má potenciální výhody, může mít také dopad na zdraví pracovníků a přispět k rozvoji muskuloskeletálních poruch, není-li náležitě řízena.
27.01.2022
Zdroj:
Policy Briefs VÚBP, v. v. i., poskytují stručná shrnutí hlavních zjištění, výsledků a výstupů z výzkumných projektů a úkolů v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a dalších souvisejících oblastech, které řešil Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i. Tentokrát na téma Hodnocení a řízení pracovních rizik na zdravotnických pracovištích v kontextu protiepidemiologických opatření.
13.01.2022
Zdroj:
Policy Briefs VÚBP, v. v. i., poskytují stručná shrnutí hlavních zjištění, výsledků a výstupů z výzkumných projektů a úkolů v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a dalších souvisejících oblastech, které řešil Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i. Tentokrát na téma Řízení rizik BOZP - přenosné infekce.
15.12.2021
Zaměstnavatelé mohou stanovit povinnost testování ve vnitřních předpisech a v pokynech k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Zaměstnanec je povinen tyto předpisy dodržovat [viz § 301 písm. c) zákoníku práce]. Náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je povinen hradit zaměstnavatel; tyto náklady nesmějí být přenášeny přímo ani nepřímo na zaměstnance (viz ustanovení § 101 odst. 6 zákoníku práce). 
15.12.2021
Zdroj:
V poslední době se množí žádosti o opětovné objasnění problematiky BOZP u osob samostatně výdělečně činných. OSVČ za dodržování BOZP odpovídají hlavně sami sobě. Ale mají také povinnost dodržovat předpisy BOZP, především některá ustanovení zákoníku práce a zákona č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
06.12.2021
Dva nové diskusní dokumenty zkoumají virtuální pracovní prostředí a dynamické hodnocení rizik.
01.01.2021
Hlavním cílem výzkumného úkolu je vyvinout novou aplikaci pro analýzu a hodnocení rizik BOZP (se všemi lokálními požadavky pro české prostředí) a dále široké spektrum nástrojů pro posouzení pracovních rizik s využitím zmíněné aplikace a usnadnit malým podnikům, mikropodnikům a OSVČ působícím v prioritních ekonomických činnostech a odvětvích v ČR dodržování právních a ostatních předpisů k zajištění BOZP ve vazbě na prevenci pracovních rizik.  
01.10.2020
Pracovní exoskelety jsou nositelná pomocná zařízení, která snižují fyzickou zátěž při práci. Mohou být řešením v případech, kdy nejsou dostačující jiná technická, organizační nebo ergonomická opatření. Jejich využití však zůstává omezené.
09.10.2019
Nový on-line nástroj k hodnocení rizik pomáhá podnikům v odvětví hotelových, restauračních a stravovacích služeb chránit pracovníky.
13.02.2019
Agentura EU-OSHA se spojila s evropským kadeřnickým odvětvím, aby společně vytvořily nové video poskytující návod, jak snížit rizika v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pomocí nástroje pro on-line interaktivní hodnocení rizik (OiRA).
29.01.2018
Způsob zajištění BOZP zaměstnanců v mikropodnicích a malých podnicích byl hlavním bodem programu jednání předních odborníků a tvůrců politik v této oblasti na semináři pořádaném 25. ledna 2018 agenturou EU-OSHA v Bilbau.
03.01.2018
Video s názvem „Hodnocení rizik pomocí nástrojů OiRA ve 4 krocích“, které bylo natočeno v rámci projektu OiRA (on-line interaktivní hodnocení rizik), je k dispozici v angličtině s titulky.
03.10.2017
Nyní je k dispozici nová infografika v angličtině vypracovaná v rámci projektu on-line interaktivního hodnocení rizik (OiRA).
07.03.2017
Ať již se podílíte na řízení BOZP na pracovišti, nebo jste odborníkem na BOZP, určitě pro vás budou přínosné aktualizované internetové stránky OiRA (stránky věnované on-line interaktivnímu hodnocení rizik).
06.04.2016
Metodika je schválená Ministerstvem životního prostředí a doporučená pro použití v rámci prevence závažných havárií.
06.04.2016
Metodika obsahuje určité části, které je vhodné doplnit dalšími informacemi, buď z důvodu určité záležitosti blíže vysvětlit, anebo z důvodu pokroku v postupech posouzení rizika v oblasti prevence závažných havárií. Tyto informace jsou určeny všem dotčeným účastníkům prevence závažných havárií.
13.01.2014
Implementace směrnice Seveso III do českého právního řádu je impulsem pro oblast analýzy a hodnocení rizik. Vedle právní předpisu bude nutno pozměnit také metodické pokyny v této oblasti. Existují některé oblasti analýzy a hodnocení rizik, které bude nutno doplnit. Článek uvádí některá témata, které by měla být řešena primárně.

Stránky

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1
+420 221 015 844

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail