analýza a hodnocení rizik

27.11.2020
Zdroj:
Pozvánka na on-line workshop OiRA, který se koná v pátek 4. prosince 2020 od 14 hodin.
24.11.2020
Zdroj:
Online Interactive Risk Assessment (OiRA) je volně dostupná, bezplatná online aplikace pro vyhledávání a hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Tento nástroj je určen především OSVČ a malým a středním firmám. Nově jim může také pomoci s identifikací, hodnocením a řízením rizik spojených s onemocněním COVID-19, což jim výrazně ulehčí návrat zaměstnanců do bezpečného a zdravého prostředí.
11.11.2020
Česká republika má další 3 odvětvové nástroje OiRA - administrativní pracovník, pracovník úklidu a pracovník prodeje.
18.09.2020
Zdroj:
Dne 16. 9. 2020 proběhlo online závěrečné jednání pracovní skupiny vedené odborem bezpečnosti a krizového řízení Ministerstva životního prostředí ČR, zahrnující kromě MŽP také Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i., Mendelovu univerzitu v Brně a společnost Akademie, o.p.s.
14.09.2020
Zdroj:
Online Interactive Risk Assessment (OiRA) je volně dostupná, bezplatná online aplikace pro vyhledávání a hodnocení rizik v oblasti BOZP. Donedávna to byl tak trochu abstraktní pojem, protože v ČR byl pouze jeden nástroj OiRA, zaměřený na kadeřnictví, a ruku na srdce, kdo z kadeřníků ho znal? Nyní se to může změnit. Česká republika vyvinula další 3 nástroje OiRA pro hodnocení rizik - obecný nástroj pro hodnocení rizik, nástroj zaměřený na vysokozdvižné vozíky a nástroj zabraňující šíření COVID-19 na pracovišti, které se dají velmi dobře používat v praxi.
08.06.2020
S tím, jak se v celé Evropě začínají uvolňovat omezení vyvolaná pandemií COVID-19, mnoho společností a organizací plánuje, jak zajistit bezpečný návrat na pracoviště. Platforma pro on-line interaktivní hodnocení rizik – OiRA  agentury EU-OSHA přináší na míru uzpůsobený nástroj na podporu tohoto procesu.
25.05.2020
Zdroj:
Na dotaz odpověděl Ing. Jiří Vala, Ph.D.
21.05.2020
Cílem těchto nezávazných pokynů je pomoci zaměstnavatelům a zaměstnancům zůstat v bezpečí a zdraví v pracovním prostředí.
28.04.2020
Zdroj:
HealthWISE (Work Improvement in Health Services) je praktický nástroj participativního zvyšování kvality pro zdravotnická zařízení.
11.03.2020
Zdroj:
Do redakce BOZPinfo jsme dostali dotaz ohledně povinností zaměstnavatele při vyslání zaměstnance na dlouhodobou pracovní cestu do nejmenované africké země, kde by měl provést generální opravy zařízení kdysi dodaného z Československa. Jakým způsobem zajistit ochranu zaměstnance ve ztížených podmínkách, kde jsou špatně dostupné zdravotní služby, nekvalitní hygienické podmínky (například jeden společný turecký záchod pro všechny) a celý pobyt se odehrává ve vyšší nadmořské výšce (cca 2000 metrů nad mořem)?
19.02.2020
Zdroj:
K realizaci povinností zaměstnavatele v prevenci rizik byla vyvinuta praktická webová aplikace pod názvem BESOFT ONLINE – Modul RIZIKA.
05.11.2019
Zdroj:
Srdečně vás zveme na seminář Úvod do hodnocení rizik v praxi s mottem „Identifikace nebezpečí, odhad míry rizika a přijetí vhodných opatření je základem pro vytvoření bezpečného pracovního prostředí".
30.10.2019
Zdroj:
Na dotaz odpověděl Ing. Jiří Vala, Ph.D.
21.10.2019
Zdroj:
Povinnost hodnotit rizika je stanovena v zákoníku práce. Některé podniky, zvláště ty malé, o této povinnosti někdy ani neví, nebo mají s jejím splněním problémy. Je to pro ně složité, často i finančně náročné. Řešením by mohl být online interaktivní nástroj OiRA Evropské agentury pro BOZP (EU-OSHA). Diskutovalo se o něm na semináři 2. 10. 2019 v Praze na Novotného lávce, který pořádal Výzkumný ústav bezpečnosti práce ve spolupráci s EU-OSHA. Prezentace z této akce najdete v přílohách pod článkem.
13.09.2019
Zdroj:
Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) s přispěním svých partnerů spolupracuje na tvorbě jednoduchých nástrojů dostupných v rámci internetové aplikace OiRA (online interaktivní posuzování rizik) – www.oiraproject.eu, pro usnadnění posuzování rizik a překonání nedostatků v oblasti BOZP v mikropodnicích a malých podnicích.
03.09.2019
Dva nové prognostické články zkoumají způsoby, jak může být BOZP ovlivněna novými vývojovými trendy na pracovištích.
26.08.2019
Zdroj:
V rámci zajišťování BOZP se u zaměstnavatele provádějí kontroly úrovně BOZP, prověrky BOZP, a případně i audity systému managementu. I když všechny tyto činnosti slouží k ověření stavu zajišťování BOZP, nelze jednotlivé pojmy vzájemně zaměňovat, neboť neoznačují totéž. Každá slouží k ověření jiných skutečností v rámci zajišťování BOZP.
08.08.2019
Zdroj:
Příspěvek Ing. Viléma Sluky „18 let analýzy rizik pro účely zákonů o prevenci závažných havárií" hovoří o činnosti Odborného pracoviště pro prevenci závažných havárií (OPPZH) ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce, v. v. i.
16.07.2019
Společnost Daimler, nadnárodní výrobce automobilů, vyvinula a přizpůsobila nástroj pro hodnocení rizik na pracovišti pro konkrétní využití společnosti na základě platformy OiRA agentury EU-OSHA, ačkoli je tato platforma určena především pro mikropodniky a malé podniky.

Stránky

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1
+420 221 015 844

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail