Režim dne u pracovníků v mrazu

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová

Jak nejlépe stanovit pracovní režim dne u pracovníků, kteří pracují ve skladech, kde se teplota pohybuje od -15 °C a výše?

Lituji, zde vám tzv. "od stolu" neporadím, To by vám měla poradit vaše odborně způsobilá osoba pro prevenci rizik a lékař závodní preventivní péče. To se totiž musí stanovit především s ohledem na podmínky pracoviště, jakou tam zaměstnanci přímo vykonávají práci (jak fyzicky namáhavou, jestli přenášejí břemena, kolik tam pracuje zaměstnanců, mají-li možnost se střídat apod.).
Obecně závazným právním předpisem máme pro tyto zaměstnance stanoveny pouze ochranné nápoje. Podle ustanovení § 5 odst. 2 písm. d) nařízení vlády č. 178/2001 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci,ve znění pozdějších předpisů, při trvalé práci na uzavřených pracovištích, kde musí být z technologických důvodů udržována teplota 4 °C a nižší, se poskytují teplé nápoje v množství alespoň půl litru za směnu.
Dále těmto zaměstnancům, protože pracují v osobních ochranných pracovních prostředcích – třívrstvém pracovním oděvu, musí zaměstnavatel ve smyslu ustanovení § 27 citovaného nařízení vlády č. 178/2001 Sb. poskytnout bezpečnostní přestávky. Podle tohoto ustanovení totiž platí, že pokud je při trvalé práci zařazené jako rizikové nezbytné nepřetržité používání osobních ochranných pracovních prostředků k omezení působení rizikových faktorů stanovených tímto nařízením nebo jiným právním předpisem  a pokud to povaha ochranného pracovního prostředku vyžaduje, musí být během této práce zařazeny bezpečnostní přestávky, při nichž může zaměstnanec odložit osobní ochranný pracovní prostředek. Počet bezpečnostních přestávek a jejich trvání se upravuje podle charakteru práce a pracovních podmínek a druhu osobního ochranného pracovního prostředku. Po dobu bezpečnostních přestávek nesmí být zaměstnanec exponován rizikovým faktorům překračujícím hygienické limity.
Počet bezpečnostních přestávek si musí stanovit sám zaměstnavatel. Hygienici tvrdí, že není možné obecně závazným právním předpisem stanovit lidově řečeno délku přestávek na rozehřívání a po jaké době práce v chladu je má zaměstnavatel poskytovat, protože i každý zaměstnanec je jiný. Z toho důvodu, prosím, konzultujte nejlépe tuto otázku s vaším lékařem závodní preventivní péče, který by vám se znalostí podmínek vašeho pracoviště a se znalostí zdravotního stavu vašich zaměstnanců měl poradit nejlépe.

JUDr. Eva Dandová

Autor článku: 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail