Pracovní obuv vhodná do kuchyně

Zdroj: 
Na dotaz odpověděl Ing. Karel Škréta.

Měla bych dotaz, zda-li nějaký jiný předpis, než nařízení vlády č. 495/2001 Sb., řeší blíže OOPP. Jaká obuv je vhodná do kuchyně, aby byla vhodná do mokra a pro manipulaci s horkými látkami?

Základní požadavky na poskytování OOPP jsou uvedeny v zákoníku práce č. 262/2006 Sb., § 104. Na něj pak navazuje zmiňované nařízení vlády č. 495/2001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků.

Aktuální princip poskytování OOPP je založen na tom, že žádný předpis nemůže přesně určit, jaká rizika se vyskytují na konkrétním pracovišti. Je proto povinností zaměstnavatele (který zná pracoviště nejlépe), aby rizika odstranil nebo snížil na nejmenší možnou míru a je-li to potřebné, poskytl OOPP, které chrání před zbývajícími riziky.

Obuv do kuchyně, stejně jako ostatní OOPP, musí splňovat požadavky nařízení vlády č. 21/2003 Sb. Pro uživatele to znamená vybírat mezi obuví označenou CE a vybavenou návodem na používání, který obsahuje mimo jiné i informace o všech ochranných vlastnostech.

Za předpokladu, že nehrozí poranění prstů na noze pádem předmětu nebo smáčknutím, je možno volit pracovní obuv, odpovídající ČSN EN ISO 20347 Osobní ochranné prostředky - Pracovní obuv. Na základě této normy se ověřuje mechanická odolnost obuvi, ale také například odolnost proti uklouznutí (nejlepší je označena symbolem SRC).

Při výběru vhodné obuvi může pomoci ČSN 83 2510 Návod pro výběr, používání a údržbu bezpečnostní, ochranné a pracovní obuvi. Dále je uvedena tabulka se seznamem symbolů, označujících dodatečné vlastnosti bezpečnostní, ochranné a pracovní obuvi, které mohou rovněž pomoci při výběru.

Shrnuto – je potřeba identifikovat rizika, která jsou na konkrétním pracovišti a podle označení pracovní obuvi a podle návodu, který je s obuví dodáván, vybrat nejvhodnější variantu. Na ochranu při manipulaci s horkými látkami (pravděpodobně kapalinami) bude zřejmě potřeba kombinovat pracovní obuv s ochrannou zástěrou, apod.

Požadavek

Symbol na obuvi

Odolnost proti propíchnutí

P

Elektrické vlastnosti

bez symbolu

Vodivá obuv

C

Antistatická obuv

A

Odolnost proti nepříznivým prostředím

bez symbolu

Izolace spodku obuvi proti teplu

HI

Izolace spodku obuvi proti chladu

CI

Absorpce energie v oblasti paty

E

Odolnost proti vodě (obuv třídy I)

WR

Ochrana nártu

M

Ochrana kotníku

AN

Průnik a absorpce vody vrchem (obuv třídy I)

WRU

Odolnost proti proříznutí

CR

Podešev s dezénem

bez symbolu

Odolnost podešve proti kontaktnímu teplu

HRO

Odolnost podešve proti palivovým olejům

FO

Autor článku: 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail