Pekaři mohou dostat astma

Zdroj: 
Pekaři v supermarketech jsou do značné míry ohrožení rizikem vzniku astmatu v důsledku jejich práce. Výsledky provedené studie.

Nová studie provedená výzkumnými pracovníky z Imperial College London a  z nemocnice Royal Brompton Hospital naznačuje, že pekaři v supermarketech jsou do značné míry v ohrožení rizikem vzniku astmatu v důsledku jejich práce.

Studie zjistila, že až devět procent pekařů, čtyři procenta vedoucích pracovníků pekáren a tři procenta pekárenských asistentů může prokazovat symptomy astmatu způsobené prací v pekárnách supermarketů.

„Přestože astma pekařů není novým jevem, je to poprvé, kdy byla provedena studie v pekárnách supermarketů. Ačkoli rozsah astmatu pekařů v pekárnách supermarketů je srovnatelný s úrovní zjištěnou v jiných tradičních pekárenských objektech, výzkum ukazuje, že se jedná o nový pracovně-zdravotní problém, který si musí uvědomit jak vedení pekáren, tak i jejich zaměstnanci. Je to zvláště důležité vzhledem k vysokému  a zvyšujícímu se podílu pekařské práce v současných britských supermarketech,“ prohlásil Dr. Andrew Brant, vedoucí výzkumný pracovník.

Pracovníci výzkumu posoudili 239 zaměstnanců ve 20 vnitropodnikových pekárnách sloužících pro řetězec supermarketů. Pomocí dotazníků shromáždili údaje o celé řadě respiračních symptomů, včetně těžkostí na prsou, dýchacích potíží, sípání nebo pískání v prsou, tečení z nosu a očí nebo jejich podráždění, a kýchání.

Použily také testů se vpichy do pokožky ke zjištění alergie spojené s pekařskou prací a zjistili, že 15 procent zaměstnanců uvádí astmatické problémy spojené s jejich prací a 26 procent má potíže s očima nebo nosem v důsledku jejich zaměstnání.

Studie rovněž zjistila vysoký stupeň citlivosti na ingredience obsažené v pekařském procesu. Citlivost na jeden nebo více alergenů, včetně mouky, ale také na široce používané přísady, byla zjištěna asi u jedné čtvrtiny osob, u nichž se projevily astmatické symptomy spojené s jejich prací.

Na základě doporučení specialistů společnosti 3M Česko je vhodná ochrana proti tomuto riziku velmi jednoduchá. Stačí používat filtrační polomasku proti částicím (respirátor) filtrační třídy FFP2, který splňuje požadavky ČSN EN 149:2001.

ZDROJ:
Při pečení koláčů můžete dostat astma! Inovace, č. 1, 2005, s. 21.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Kde nás najdete

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1
+420 221 015 844
X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail