Bezpečnost osob (záchranáře, pacientů) vyskytujících se na pracovišti nemocnice

5 příspěvků / 0 nový
Poslední
#1

Bezpečnost osob (záchranáře, pacientů) vyskytujících se na pracovišti nemocnice

5. Březen 2020 - 11:00

Obracím se s prosbou o vyjasnění nesrovnalostí ohledně bezpečnosti práce v nemocnici. Případně o návrh, na koho se mám se zmíněnou problematikou obrátit. Předem děkuji

1) Jestli Státní ústav pro kontrolu léčiv kontroluje bezpečnost zdravotnických prostředků z pohledu pacienta při operaci nebo i bezpečnost prostředků určených pro lékaře při operaci.

2) Jestli a jak se dotýká zákon o BOZP 309/2006 Sb. bezpečnosti pacienta v nemocnici (z hlediska prevence úrazů, nikoliv z hlediska ošetřovatelské péče) nebo jestli toto nějakým způsobem řeší zákon č. 258/2000 Sb o ochraně veřejného zdraví.

3) Ve kterých situacích spadá úraz pacienta do kategorie pracovních úrazů. Např. pro lékaře se za pracovní úraz považuje jakýkoliv úraz v areálu nemocnice - úraz během polední přestávky v jídelně. V jakých situacích se dotýká úraz pacienta bezpečnosti při práci jakožto externí osoby na pracovišti a nikoliv zákona o ochraně veřejného zdraví?

4) Kde můžu nalézt obecné povinnosti a speciální povinnosti pro záchrannáře. Lze pracovní činnosti záchrannáře a rizika s tím spojená v rámci púopisu pracovního místa odvodit z některého zákona nebo se mám obrátit na provozovatele zdravotnické záchranné služby o poskytnutí dokumentace?

Autor dotazu:

6. Březen 2020 - 9:01 Martin Petrůj
Martin Petrůj

Tomáš Neugebauer

6. Březen 2020 - 11:06 Tomáš Neugebauer
Z hlediska zajišťování BOZP, které se vztahuje i na pacienty, zákon č. 309/2006 Sb, ve znění pozdějších předpisů, řeší oblast bezpečnosti práce a zákon č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, řeší oblast ochrany zdraví při práci (neřeší tedy pracovní ani mimopracovní úrazy). Úraz pacienta není nikdy úrazem pracovním. Není pravdou, že jakýkoliv úraz lékaře v areálu nemocnice je pracovním úrazem. Úraz, který se stal lékaři během přestávky na jídlo a oddech v jídelně, která je v areálu nemocnice může být úrazem pracovním, ale i mimopracovním. Záleží na konkrétních podmínkách jeho vzniku.

Takže nemocnice za bezpečnost

10. Březen 2020 - 7:54 Martin Petrůj
Takže nemocnice za bezpečnost pacienta nezodpovídá (za jeho pád, napadení jinou osobou, při manipulaci s pacientem jako břemenem)? Jsou pacientovi předávány informace jak se má na pracovišti chovat? Co se týká záchranáře, je za jeho bezpečí v nemocnici zodpovědná Zdravotnická záchranná služba kraje jakožto zaměstnavatel? Kdo seznamuje záchranáře jakožto osoby vyskytující se na pracovišti v nemocnici s riziky v nemocnici? Děkuji Vám za velmi cenné informace

Re: Takže nemocnice za bezpečnost

10. Březen 2020 - 12:16 Tomáš Neugebauer
Samozřejmě, že nemocnice odpovídá. Celá problematika je mnohem složitější, než, aby byla předmětem tohoto dotazu. Podrobnější informaci můžete nalézt např. na: http://bozppo-neu.cz/?page_id=575 K odpovědnosti záchranáře vám doporučuji stránku: http://bozppo-neu.cz/?page_id=586 Základní obecné informace o BOZP naleznete na: http://bozppo-neu.cz/?page_id=873

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail