Práce-nepráce

3 příspěvky / 0 nový
Poslední
#1

Práce-nepráce

7. Prosinec 2015 - 9:54 Oldřich Čížek

Jedná se mi o práci dobrovolníků pro firmu nebo jen v areálu firmy, kdy provádějí dobrovolníci činnost sami pro sebe a to ve vztahu k BOZP.

Takový dobrovolník koná určité činnosti v areálu zaměstnavatele. (Např. úklid listí, opravu parní lokomobily, staví plot, zkoušku hedební produkce,atd.) Tyto práce však koná z vlastního popudu a to někdu i ku prospěchu zaměstnavatele. Mezi ním a zaměstnavatelem však není pracovně právní vztah. Většinou nebývá tento vztah ani smluvní, když např. nějakému spolku či neorganizované skupině osob umožní zaměstnavatel činnost v jeho objektu. Tyto činnosti osoba koná zdarma, bez nároku na odměnu.

A já se ptám, jak řešit oblast BOZP v těchto případech ve vztahu k firmě, která tyto činnosti umožnila?

RE: Práce-nepráce

30. Listopad 2015 - 20:32 václav syrovy
Dobrý večer pane Čížku. Dovolil bych si odpovědět slovy Zákoníku práce, § 101 odst. 5 " Povinnost zaměstnavatele zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci se vztahuje na všechny FYZICKÉ OSOBY, které se s JEHO VĚDOMÍM zdržují na jeho pracovištích". Čili není rozhodující zda konají či nekonají práci pro sebe nebo pro někoho jiného, rozhodující je skutečnost, že "SE ZDRŽUJÍ S JEHO VĚDOMÍM NA JEHO PRACOVIŠTÍCH".

RE: Práce-nepráce

7. Prosinec 2015 - 9:54 Tomáš Neugebauer
Pane Čížku, nejsem si jist, zda jsem vás zcela dobře pochopil. Pokud ano, tak to co popisujete je šílené ("Tyto práce však koná z vlastního popudu a to někdu i ku prospěchu zaměstnavatele."). Přece není možné, aby k němu přišel "dobrovolník" a na dvoře mu začal sám pro sebe opravovat parní lokomobilu. Pro uvedení odpovědi je nutné upřesnit vztah mezi "dobrovolníkem" a majitelem pozemku, jakož i zařízení. Určitě se nejedná o zaměstnavatele, jak uvádíte. Celý problém potřebuje podrobněji popsat.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail