Kolový nakladač

9 příspěvků / 0 nový
Poslední
#1

Kolový nakladač

15. Listopad 2014 - 20:42 Radovan Holý

Dobrý den.

Jen se chci ujistit, zde, u jistě fundovaných odborníků, zda rozumím dobře vyhlášce č. 77/1965 Sb. Pokud firma používá nakládací a vykládací stroj kolový nad 35 k (k = koně?), dle § 1, bodu 2, písm. h), vyhlášky, pouze ve svém uzavřeném areálu, výhradně pro nakládání materiálu do jiného pracovního stroje, jakou odbornou způsobilost musí mít obsluha takového nakladače? (výrobce toto blíže nespecifikuje). Postačí, jak se domnívám, zacvičení obsluhy prodejcem stroje, prokazatelné seznámení obsluhy s návodem výrobce stroje a proškolení o právních a ostatních předpisech vztahujících se k provozu? Nebo je nutné i oprávnění dle § 1, bodu 1 vyhlášky? Ještě upřesním pracovní činnost obsluhy nakladače. Nákladní vozidlo doveze materiál, tento následně složí na manipulační plochu, odjede. Obsluha nakladače potom začne tento materiál postupně navážet do pracovního stroje (linky).

Děkuji, R. Holý.

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Kolový nakladač

15. Listopad 2014 - 20:42 Anonym
Omlouvám se, zapomněl jsem se přihlásit, tudíž jméno výše uvedeno není. Norbert Chalupa

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Kolový nakladač

15. Listopad 2014 - 20:42 Kuba Buk
Pane Chlupa nevím jaký jste ročník, ale podle "odborné argumentace" nejspíš starší - budete první tleskat zrušení vyhlášky (údajně "nezrušitelné"), ale v zápětí "Prosím, jste-li tak horlivý, zasaďte se o to.". Neměla by ta "horlivost" vycházet spíše z vás "odborníků" ? Ono když se něco nechce, nejde NIC. A přitom stačí aby nástupce MSv, MPO vydal vyhlášku k opravě vyhlášky č. 77/1965 a uvedl tím všechny paragrafy, odstavce a písmena do souladu s realitou. Doplnil podmínky pro žádosti ze strany OSVČ, akreditaci a pověřování sladil se současnou platnou legislativou a vrátil se legálně k vydávání a registraci skutečně kvalifikačních průkazů. Pošťouchl legislativce k vydání zákona který nutnost vlastnit takové oprávnění nařídí. Jenže k tomu musí dostat podnět z odborných kruhů, opravdu odborných, nikoli například od organizací které vedle kurzů tance provádí kurzy obsluh stavebních mechanizmů jako "akreditované". Tedy pracovníků BOZP, OIP a ve spolupráci s ČSÚ. Aby totiž bylo jasno, nejsem v zásadě proti odborné kvalifikaci, ale proti vytrhávání jednotlivých částí z jakékoliv normy byť je jen oborová, zájmovou skupinou které se líbí že se na jejich bazírování může celkem slušně napakovat (viz ceníky tzv. výcvikových organizací ) a nebo dokonce uzavírání kartelových dohod s posvěcením MPO, viz úprava podmínek pro traktorbagry od 1.1. 2012 ! Na základě této svévole se již nedivím situaci v silniční dopravě jaká dnes u nás je. Kdy se parta majitelů autoškol s MD dohodne že se bude jezdit vlevo, nebo pouze couvat ? Komu současný stav vyhovuje a proč je nad slunce jasnější, obludností však je argumentace justice - nemáte průkaz kvalifikace podle této archiválie, nejste dostatečně proškolen/kvalifikován. Další obludností je pak podobný "výklad" jaký jste předvedl vy. "Používaný stroj může provádět také stavební práce a tudíž obluha spadá do působnosti vyhlášky", přičemž ta archiválie nic takového neříká. Zajímavostí pak je že si leckde upravují "sedmdesátsedmičku" k obrazu svému, že vlastně to již "sedmdesátsedmička" ani není.

RE: Kolový nakladač

27. Červen 2014 - 12:41 Norbert Chalupa
Dobrý den, pane Holý, přestože je činnost prováděna v uzavřeném areálu, musí mít (u vašeho typu stroje) obsluha kvalifikaci k obsluze dle § 1 vyhl. č. 77/1965 Sb. I na účelových komunikacích je provoz, pracují tam zaměstnanci, jsou vystaveni rizikům atd.

RE: RE: Kolový nakladač

27. Červen 2014 - 13:23 Radovan Holý
Děkuji za odpověď. Šlo mi o vysvětlení pojmu § 1, bodu 1 vyhlášky, cituji: "...smí v souvislosti s prováděním zemních*) nebo jiných stavebních prací..." Jsem toho názoru, že nakládka materiálu v hale firmy není zemní ani jinou stavební prací.

RE: RE: RE: Kolový nakladač

15. Listopad 2014 - 17:48 Norbert Chalupa
Pane Holý, pokud budeme vycházet z § 1 odst. 1. vyhl., kde jsou stroje uvedené pod bodem 2. definovány jako stavební stroje, tudíž používáte stavební stroj, který může provádět vykládku, nakládku, úpravu povrchu, terénní práce atd., takže obecně provádíte práce stavebním strojem. Jestliže zvažujete, zda kvalifikaci ano či ne, tak zcela jistě ano, jakkoli je uvedená vyhláška diskutabilní s ohledem na rok vydání.

RE: RE: RE: RE: Kolový nakladač

15. Listopad 2014 - 19:20 Kuba Buk
Pane Chalupa, ač vystupujete na 100% sebejistě, prosím prostudujte si tuto archaickou, nezrušenou leč neplatnou vyhlášku ještě nejméně jednou. Pan Holý zcela správně opsal část textu " ... smí v souvislosti s prováděním stavebních prací... "!!! Tedy nikoliv váš neodborný výklad "... který může...." !! Pokud majitel mlýna bude používat nakladač pro násyp obilnin do mlýna, není to v žádné souvislosti s prováděním ... ! Bohužel tuto bramboračku která zde dnes panuje vyrábí právě lidé jako vy. Za jakým účelem je zcela jasné. Odborná školitelka obsluh rypadel, která nepozná teleskopickou násadu od dělené, akreditovaný školitel téhož, který v životě nekopl do země jinak než špičkou boty atd.. A že by nešla tato vyhláška zrušit ? Ale šla a celkem jednoduše, zásadní paragrafy jsou nejen neodpovídající realitě, tedy neplatné, ale dokonce v zásadním rozporu s Ústavní základní listinou práv a svobod, takže Ústavní soude konej. Ona by se cesta našla, jenže to by zaplakalo mnoho lidí kteří se touto archaickou vykopávkou živí. A jen mimochodem, při striktním dodržení této vykopávky nelze být živnostníkem se stavebním strojem. Takže typické čechy, něco použijem, něco zapřem.

RE: RE: RE: RE: RE: Kolový nakladač

15. Listopad 2014 - 19:22 Anonym
Pane Buku, ujišťuji Vás, že budu první tleskat, když bude vyhláška zrušena! Způsobuje pouze problémy. Prosím, jste-li tak horlivý, zasaďte se o to. Děkuji.

chtěl bych se zeptat.

8. Listopad 2019 - 19:07 Jiří Horák
chtěl bych se zeptat. Může OZO proškolit obsluhu kolového nakladače ? Děkuji

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail