Kontroly / revize / řešení?

5 příspěvků / 0 nový
Poslední
#1

Kontroly / revize / řešení?

5. Květen 2014 - 5:57 Miroslav Brachtl

Dobrý den, mám dotaz ohledně strojů. Čím více informací hledám, tím více se v problematice ztrácím. Jde mi např. o starý soustruh. K soustruhu již není žádná dokumentace. Co s ním? Z informací jsem vyvodil, že revizní technik by měl provést revizi přívodního kabelu (připojení stroje), ve lhůtě stanovené dle prostředí, v němž je stroj provozován. Musím mít k dispozici výchozí revizi a poslední pravidelnou revizi. Dále mi však není zřejmé, jak provést kontrolu soustruhu, dle nařízení 378/2001 Sb. K soustruhu bych měl vypracovat místní provozní bezpečnostní předpis a v něm popsat tyto kontroly? Já tomu však nerozumím. Odborně způsobilá osoba ("Bezpečák") se prý do toho také pouštět nebude, údajně nemá kvalifikaci elektro, aby mohl stanovit postup kontroly elektrické části soustruhu. Revizní technik také ne, údajně je oprávněn provádět měření, revize, nikoli hodnocení rizik a stanovení postupů kontrol. Kdo mě tedy může pomoci vypracovat předpis pro starý soustruh a co by měl obsahovat? A hlavně, jak by měla vypadat kontrola dle tohoto předpisu? Postačí zkontrolovat kryt, korozi, mechanická poškození? Nebo je nutno kontrolovat i elektrické části stroje? Doposud jsem žil v domnění, že revizní technik provede revizi soustruhu a je hotovo. Nepříjemné zjištění bylo, když jsem zjistil, že provádí pouze revizi přívodu. To mám opravdu volat nějakého "projektanta" strojních zařízení, který zmapuje elektro část soustruhu, tuto zakreslí a dle schématu a popisu se teprve vytvoří postup kontroly? To by asi vyšlo levněji a efektivněji, zakoupit soustruh nový. Nebo jak to tedy je? Na internetu jsem četl již spoustu článků. Názory se často liší. Všechny mají však jedno společné. Jsou pro běžného provozovatele, naprosto nesrozumitelné. Prosil bych proto, pokud mi někdo bude ochoten poradit, velmi stručně a jasně - kdo? co? jak? Děkuji.

RE: RE: Kontroly / revize / řešení?

4. Květen 2014 - 23:02 Miroslav Brachtl
Dobrý den. Děkuji za názor p. Syrový. Prodat soustruh pro nás však není řešení. To bychom mohli prodat půlky dílny a rovnou zavřít. Jde mi o jinou cestu.

RE: Kontroly / revize / řešení?

4. Květen 2014 - 23:02 Václav Syrový
Dobrý den pane Brachtl. Měl jsem obdobný problém. Pře několika léty jsem zde o něm psal, jednalo se o Dílenský hydraulický lis. Neporadil mě nikdo. Napsal jsem spoustu dopisů různým výrobcům a dodavatelům, že bychom potřebovali udělat servisní prohlídku lisu a seřízení, na to se jich několik ozvalo, ale když jsem chtěl vidět nějaký doklad o jejich odborné způsobilosti na toto zařízení a to že budeme potřebovat o provedení kontroly, servisu a seřízení od nich doklad, tak přestali na dopisy odpovídat. Tak jsem na stroj pověsili tabulku "Mimo provoz" a "Zákaz používání" všem automechanikům jsem to řekl že je to zakázané používat, a později jsem si to nechal od nich podepsat že jsou s tím seznámeni. Chodím k tomu zákazníkovi jedenkrát za 14 dnů a vždy po příchodu jsem viděl že na lisu někdo něco dělal. Pochopitelně, že žádný z mechaniků to nebyl. Loni majiteli zbyla nějaká koruna, tak starý lis prodal, nevím komu ( ale vzali jej bez "papírů") a koupil jiný po repasi asi za 160 tis. Hoši jej nainstalovali revizní technik zrevidoval, já jsem sehnal návody od výrobců asi 30 - 40 let staré, udělal jsem z toho a z 378 MPBP, jednoduché testy a letos asi 2.ledna jsem po všeobecném školení udělal školení z MPBP pro lis, hoši dostali testy, po kontrole jsem vystavil provozní deník vedoucí si určil jednoho hocha jako odpovědného za provoz a vedení provozního deníku a ostatní jako obsluhu a normálně jedeme jako dráha. Vím, že ostatní akademičtí diskutéři mě budou odsuzovat a vytýkat co jsem si to dovolil a jak jsem riskoval a jak riskovali zaměstnanci a všichni a pod. Na dílně je také soustruh, stojí tam od zahájení provozu před 8 lety, a nikdy se na něm nedělalo, tak asi před měsícem jsme se s majitelem dohodli, že jej prodá, ale neví za kolik, Koupil jej asi za 50 tis. ale tď bych odhadl jeho cenu tak na 10- 15 tis. více. Pokud byste chtěl pomoci podobným způsobem, tak jsem ochoten vám pomoci. Ale nebylo by to hned. Dneska jsem dával dohoromady plán práce na květen a červen a mám to dost našlapané. Přeji pěkný den. Václav Syrový, Stříbrná 775, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem. 723 170 164.

RE: Kontroly / revize / řešení?

5. Květen 2014 - 5:34 Norbert Chalupa
Dobrý den, pane Brachtle, toto je záležitost, se kterou se setkáváme mnozí a často. Nevím, zda je potřeba odkazovat na příslušné předpisy, když ten podstatný jste uvedl? Odkazy na zákoník práce, prevence rizik, zák. 309/2006 Sb. atd. jsou obecnějšího charakteru, avšak vyplývá z nich to nejpodstatnější a to je odpovědnost zaměstnavatele. Tu bude mít zaměstnavatel vždy, ať už předpis zpracuje kdokoliv. Ano, není-li dostupná dokumentace výrobce, tak máte možnost zpracovat nebo si nechat zpracovat místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) pro provoz daného soustruhu (§4 NV č. 378/2001 Sb.). V podstatě jde o to, suplovat výrobce. Zaměstnavatel musí stanovit požadavky pro provoz, kontroly, údržbu, opravy atd., včetně elektro. V praxi, pokud takový předpis zpracován budete mít, zaměstnanci budou s tímto předpisem seznámeni, budou na soustruhu (ve Vašem případě) prokazatelně prováděny pravidelné kontroly, údržba, opravy atd., tak se nic dít nebude. V případě kontroly byste příslušnému OIP prokázali plnění daného požadavku, tečka. Mnohem závažnější situace by nastala, kdyby se při práci na uvedeném soustruhu zaměstnanci stal úraz kupř. takového charakteru, že by okolnosti úrazu šetřil OIP, popř. i policie. Pokud pomineme policii, tak inspektor OIP se zaměří mj. i na zmiňovaný MPBP a tady může být kámen úrazu. V MPBP zpracovatel opomněl uvést něco, co bylo příčinou vzniku úrazu. A jsme u odpovědnosti zaměstnavatele. Toto je důvod, proč se nikomu (revizákovi, bezpečákovi, jak uvádíte) do toho nechce. Celkem je to pochopitelné, poněvadž revizák, bezpečák nemá takové znalosti konstrukce stroje, jako má výrobce. Výrobce ví, z jak odolných materiálů bylo to či ono vyrobeno, kdy by se to či ono mělo vyměnit atd. Pochopitelně, že vyřadit stroj a nahradit novým je to nejjednodušší, ale jak jste uvedl, museli byste vyměnit polovinu strojů dílny a jsme u financí Pane Brachtle, máte v podstatě dvě možnosti. První je, že si necháte MPBP zpracovat někým dodavatelsky nebo si jej zpracujete sami za pomoci vaši odborně způsobilé osoby v prevenci rizik, příslušných vedoucích zaměstnanců, mistrů a dalších odborníků, revizních techniků apod. Ve Vašem případě bych se snažil sehnat technickou dokumentaci, návod apod. obdobného soustruhu, porovnal bych oba stroje, zhodnotil bych požadavky na kontroly, údržbu, opravy atd. soustruhu ke kterému technickou dokumentaci mám a porovnal bych je se svým, provozovaným soustruhem. Dále je nutno vyhodnotit rizika (mechanická, elektrická atd.) u daného soustruhu i s odkazem na příslušné normy a vše ,,hodit na papír,,. Jak jednoduché, že? Poslední věta s nadsázkou, jednoduché to není. Tak nebo onak, vždy bude zodpovědný zaměstnavatel. Jsou to situace nezáviděníhodné, avšak řešitelné to je. Musí být ovšem vůle všech zúčastněných.

RE: Kontroly / revize / řešení?

5. Květen 2014 - 5:57 Václav Syrový
Dobrý den pane Brachtl. Děkuji za dopise. Špatně jsem se v dopise vyjádřil. Měl jsem na mysli, že bych Vám s tím MPBP na ten soustruh pomohl, s tím rizikem že kdyby se něco stalo a šetřil to OIP tak bychom asi to riziko nesli všichni, jak upozornil pan Chalupa. Jako student jsem pracoval čtvery prázdniny na soustruhu v autodílně, a doma jsem našel po otci Katalag obráběcích strojů z roku 1955 ve kterém je uvedeno na 40 typů soustruhů. Mám mezi svými zákazníky i další společnost, která má v dílně soustruhy taky někdy z padesátých let. Takže kdybyste měl zájem tak bych Vám pomohl ten MPBP zpracovat, potřeboval bych udat ten typ stroje a výrobce a pokud možno co nejvíce údajů ze štítku (pokud budou čitelné). Pokud jde o to, že ty věci neznáte, tam si myslím byste měl uvažovat o nějakém alespoň částečném doplnění vzdělání, protože OIP někdy kontroluje i toto. Přeji pěkný den. Syrový.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail