Literatura

8 příspěvků / 0 nový
Poslední
#1

Literatura

23. Březen 2014 - 6:38 Vít H.

Dobrý den, můžete mi prosím doporučit nějakou literaturu, která by prohloubila vědomosti technika požární ochrany? Nemám teď opravdu namysli knihy, které vesměs vysvětlují zákon a vyhlášku (133, 246), ale nejlépe něco, co opravdu tyto předpisy doplňuje. Témata mohou být např. hoření (rozvoj požáru, šíření zplodil požáru), hašení, evakuace, požární nebezpečí a zdroje iniciace, požární opatření v praxi, "moderní" trendy v požární ochraně a v požárně bezpečnostních zařízeních a věcných prostředcích PO, skladování z hlediska PO, popř. i jiná. Děkuji.

Pokud možno co do odbornosti, opravdu zaměření na technika PO, potažmo OZO PO, nikoli však spíše pro vedoucí pracovníky / zaměstnavatele a nebo z druhé strany spíše pro "projektanty".

S pozdravem VH.

RE: RE: RE: Literatura

20. Březen 2014 - 19:52 Václav Syrový
Dobrý večer pane Víte. Bohužel tento titul neznám. Syrový.

RE: Literatura

20. Březen 2014 - 18:29 Václav Syrový
Pane Víte, poradit Vám přímo literaturu neporadím, ale doporučuji se obrátit na pana Josefa Martínka, OZO v PO a soudního znalce v PO po souhlasu s ním. T.č. 603 267 939, nebo e-mail: info@josefmartinek.cz. Přeji dobré pořízení. Syrový.

RE: RE: Literatura

21. Březen 2014 - 11:01 Vít H.
Děkuji, dostal jsem se sem až teď. Zítra se p. Martínkovi ozvu, uvidím. Jinak jsem narazil na tuto knihu: Práce s požárními riziky a některé speciální rizikové zprávy, atuor: Janata, Jiří. Zkušenosti?

RE: RE: RE: Literatura

21. Březen 2014 - 11:01 Tomáš Neugebauer
<p>Tuto knihu neznám, takže, pokud si ji pořídite, budu velice rád, když se podělíte o svůj názor na ni. Osobně se domnívám, že podle obsahu knihy a zaměření autora není pro technika PO nebo OZO. Ale mohu se mýlit, a proto budu rád, když poskytnete svůj názor po seznámení s ní.</p> <p>Publikace:</p> <p>Dokumentace požární ochrany - Skripta. Martinek, Josef. 2002&nbsp;- viz <a href="http://www.rovs.cz">www.rovs.cz</a></p> <p>Požární ochrana. Příručka pro podnikatele, MVČR, 2004</p> <p>Požární ochrana. Praxe ve firmě. Kroupa, Břetislav. 2003 - viz např. <a href="http://www.alescenek.cz">www.alescenek.cz</a></p> <p>Posuzování objektů a činností se zvýšeným požárním nebezpečím. MVČR,1996</p>

RE: Literatura

23. Březen 2014 - 0:25 Ing. Ondřej Teplý
Dobrý den pane Víte, pokud chcete opravdu kvalitní a ucelenou nabídku na problematiku týkající se požáru a všech jeho aspektů, tak Vám doporučím knihy (skripta) vydávaná sdružením požárního a bezpečnostního inženýrství v Ostravě, podle nichž se učí studenti na fakultě bezpečnostního inženýrství. odkaz je http://www.spbi.cz/?CenterContentExec=BooksList přeji příjemné počtení

RE: RE: Literatura

23. Březen 2014 - 6:38 Vít H.
Děkuji za tip, z těch skript jsem se učil na inženýra. Bohužel je to "těžká" teorie, "žádná" praxe. Hledám něco zcela konkrétního, hmatatelného.

RE: RE: RE: Literatura

23. Březen 2014 - 6:38 Václav Syrový
Dobrý den pane Víte. Myslím, že vím co potřebujete a co chcete, ale nevím jestli na to literatura vůbec existuje. Byl jsem ve stejné situaci jako Vy před 44 lety. Začal jsem dělat bezpečáka a tehdy bezpečáci dělali i do požární ochrany. Měli jsme na šachtě požárního preventistu, ale to byl preventista s velkým "P". Ten člověk měl požární ochranu jako koníčka, ale nikomu to nevnucoval násilím ale svojí moudrostí autoritou a nenásilnými metodami. Byl respektovanou autoritou i od hasičů profíků z okresu. Bohužel si už nevzpomínám na jeho jméno, vím jen že byl z Tišnova, a i tam dělal do PO. A ten když viděl že o požární ochraně nic nevím pouze znám předpisy z těch jsem byl přezkoušený, tak mě vzal ssebou na kontrolu. Jedno z pracovišť kde jsme byli byla spisovna závodu (říkalo se tomu archiv) a tam byly regály, v těch regálech dokumentace závodu a nad regály světla. Jedno to světlo nemělo ochranný skleněný kryt. Tak mě vysvětli, že to rozžhavené vlákno té žárovky má teplotu okolo 1300°C a kdyby padlo do těch papírů té dokumentace tak po cestě nezchladne , ale mohlo by způsobit požár v té dokumentaci a požár celé spisovny. Tak přerušil kontrolu, šli jsme do kanceláře sekretářky, která to měla na starosti a tam odtud zavolal elektrikáře, vysvětlil mu o co jde, ten si ssebou donesl skleněný kryt a před ním jej na to svítidlo našrouboval. A Ten preventista to co vysvětloval před tím mně, tak totéž vsvětlil tomu elektrikářovi. Mírně, slušně otcovským hlasem a tónem. Ten elektrikář od té doby nenechal jediné světlo které mělo mít kryt bez krytu, a já si ta jeho slova pamatuji dodnes (44 roků). A takových ponaučení mám od toho preventisty více. A to je podle mne asi to co Vy chcete. Jenomže na to podle mne literatura neexistuje, to je ta "odborná praxe", ale skutečně odborná na papírová s doklady a razítky a podpisy, které v podstatě nic nedeklarují. O tom je tady diskuze na jiném místě. Pokud budete mít zájem o skutečnou radu, tak volejte na 723 170 164, nebo pište na e-mail syrovy.bozp@seznam.cz. Já Vám poradím buď po telefonu nebo písemně, ale to bude na delší dopis. Více nebudu psát, protože už vidím zase spoustu příspěvků o tom jak to vidím naprosto nesprávně. Přeji pěkný den. Syrový.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail