Dopravní nehoda

3 příspěvky / 0 nový
Poslední
#1

Dopravní nehoda

23. Únor 2014 - 5:55 A.N.

Dobrý den, zajímnalo by mne, jestli by se jako pracovní úraz posuzovalo zranění po dopravní nehodě při jízdě našeho zaměstnance v automobilu který řídí např. náš zákazník, zaměstnanec externí firmy nebo pracovník státní správy. Ke všem těmto situacím u nás totiž dochází. Děkuji.

RE: Dopravní nehoda

20. Únor 2014 - 13:53 Ing. Vít Hofman
V případě, že budou naplněny všechny znaky pracovního úrazu, vymezené Zákoníkem práce, tak určitě ano. Bez řádné znalosti konkrétní situace nelze jednoznačně odpovědět. Z toho co uvádíte, by však o pracovní úraz velmi pravděpodobně šlo. Dle § 380, ZP, je pracovním úrazem poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

Doplnění.

23. Únor 2014 - 5:55 Václav Syrový
Jak postupovat při vzniku pracovního úrazu vysvětluje pan Tomáš Neugebauer ve své publikaci "Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v kostce neboli o čem je současná BOZP" 1. vydání - Praha Wolter Kluwer ČR; 2010, v kapitole 21 na 10 stranách, a v příloze je pěkný diagram tohoto postupu.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail