kategorizace praci

4 příspěvky / 0 nový
Poslední
#1

kategorizace praci

6. Únor 2014 - 19:05 jana

Mám několik dotazů navzájem souvisejících. Kdo určuje kategorii ,do které bude daná práce zařazena? Zaměstnavatel je široký pojem, je to bezpečák, nebo nějaká komise? Lze všechny práce ve firmě zařadit do jedné tj. druhé kategorie bez jakéhokoli měření zátěže. Která instituce kontroluje správnost zařazení  prací do kategorií, popř. lze podat návrh na přezkoumání  zařazení. děkuji za odpověď.

RE: kategorizace praci

21. Srpen 2013 - 6:52 Norbert Chalupa
Dobrý den, paní Jano, k Vašim dotazům: 1. Může to být ,,bezpečák,, může to být komise, zástupce zaměstnanců pro oblast BOZP, zástupce odborů, může to být kdokoliv, koho si zaměstnavatel určí, ale mělo by to být vždy společně s lékařem poskytujícím pracovnělékařské služby (od toho tento lékař mj. je). Pochopitelně, že se vyžadují určité odborné znalosti, znalosti místních podmínek, rizik atd. 2. Objektivní zjištění míry jednotlivých rizikových faktorů bez odborných měření mnohdy není možné. Správně by se tato měření provést měla. Často jsou to komplikované a nákladné záležitosti. Je to jeden z problémů, o kterém se mnoho diskutuje a vždy také záleží na přístupu příslušného územního pracoviště KHS. 3. Problematika kategorizace prací spadá do působnosti orgánu ochrany veřejného zdraví, v daném případě nejbližší územní pracoviště příslušné KHS. Tam lze také podat podnět, pokud máte pochybnosti o zařazení prací do kategorií.

RE: kategorizace praci

6. Únor 2014 - 19:05 Tomáš Neugebauer
K odpovědi p. Chalupy bych doplnil jen jedno. Je pravda, že záleží na zaměstnavateli, koho tímto úkolem pověří, avšak zaměstnavatel by měl mít na zřeteli, že se jedná o hodnocení hygienických rizik při práci. Hodnocení rizik by vždy mělo být prováděno komisionelně. Kromě lékaře, který zaměstnavateli poskytuje pracovnělékařské služby, by se na kategorizaci prací měl podílet i vedoucí zaměstnanec pracoviště, na kterém se práce hodnotí. Jeho role je nezastupitelná. Dále, pokud jí má zaměstnavatel zajištěnu, tak by se měla podílet odborně způsobilá osoba k prevenci rizik. To je minimální tým, který by měl provést kategorizaci prací.

RE: RE: kategorizace praci

6. Únor 2014 - 19:05 Jiří Dvořáček
Nikdo to centrálně  e kordinuje takže  naprostá ibovůle podle okresů .Je to děs, kdyby to nestálo tolik peněz.  Firmy co dělají měření jsou přímo navázané na zainteresované osoby o lékařích nemá cenu psát jsou neporazitelní. Myslím že přišel čas změn.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail