EZS/EPS?

8 příspěvků / 0 nový
Poslední
#1

EZS/EPS?

11. Prosinec 2013 - 14:20 Milan Horák

Dobrý den, mám dotaz ohledně požárního zabezpečení objektu. V nově vystavené budově, máme EZS, včetně kouřových čidel, napojenou na PCO (soukromá strážní služba). Dle projektu, PBŘ, není EPS požadována. Co musíme v tomto případě z hlediska požární ochrany splnit? Považuje se takový systém za EPS? (mesíční, půlroční, roční zkoušky, obsluha, kniha EPS) nebo se jedná pouze o požárně bezpečnostní zařízení a je nutno provádět roční kontrolu provozuschopnosti jednotlivých čidel? Nebo další možnost... ? Dvě osoby, které by mi v tomto měly poradit, se v názorech rozcházejí, proto by mě zajímalo, na čí straně je pravda a věřím, že by to mohlo zajímat více lidí, jelikož tento systém je dnes zcela běžný. Děkuji.

RE: EZS/EPS?

30. Červenec 2013 - 14:42 M. Horák
Opravdu nikdo neporadí?

RE: RE: EZS/EPS?

30. Červenec 2013 - 15:23 Norbert Chalupa
Dobrý den, pane Horáku, pokud si instalujete jakékoliv požárně bezpečnostní zařízení nebo vyhrazené požárně bezpečnostní zařízení, přestože to PBŘ stavby neukládá, musíte zajišťovat veškeré revize, kontroly a zkoušky dle vyhl. č. 246/2001 Sb. a požadavků výrobce. Sami, dobrovolně jste si rozšířili podmínky požární bezpečnosti objektu §2 vyhl. č. 246/2001 Sb.

RE: EZS/EPS?

19. Srpen 2013 - 11:12 Anonym
A co k tom praví výrobce v průvodní dokumentaci?

RE: RE: RE: EZS/EPS?

30. Červenec 2013 - 16:23 M. Horák
Ano, to je mi zřejmé. Co však nevím je, zda kouřová čidla napojená na ústřednu EZS, se z hlediska požární ochrany považují za elektrickou požární signalizaci (EPS) nebo zda se posuzují jakož to samostatná, požárně bezpečnostní zařízení.

RE: RE: RE: RE: EZS/EPS?

30. Červenec 2013 - 16:23 Norbert Chalupa
Pane Horáku, na Vašem místě bych se informoval na místně příslušném odboru HZS (stavební nebo prevence). Nejedná se o klasický EPS, nicméně je součástí napojení na EZS? Jistě Vám řeknou své stanovisko jak to posuzovat. Asi by to chtělo znát více technických údajů.

RE: EZS/EPS?

11. Prosinec 2013 - 14:20 Ing. Ondřej Teplý
Dobrý den pane Horáku aktuálně řeším problematiku EPS v jednom objektu a tudíž pročítám ČSN 73 0875 a v poznámce pod č. 3.1 se říká, že za systém EPS nejsou považovány čidla detekce požáru v systému elektrické zabezpečovací signalizace, takže zde máte jednoznačnou odpověď na Váš dotaz.

RE: EZS/EPS?

16. Září 2013 - 19:39 Ing. Ondřej Teplý
Případně kontrola z Hasičského záchranného sboru bude kontrolovat, zda je objekt a jeho požárně bezpečnostní prvky provozovány v souladu se schváleným požárně bezpečnostním řešením stavby. Pokud v PBŘ není uvedena elektrická požární signalizace, dle mého není povinnost čidla EZS "revidovat" jako EPS ve smyslu vyhl. č. 246/2001 Sb., protože v tom objektu prostě není a nepředpokládám, že byl zpracován projekt na EPS a veškeré instalované komponenty odpovídají ČSN EN 54. K čidlům EZS je potřeba přistupovat jako k elektrickým zařízením.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail