Platnost prukazu VZV

5 příspěvků / 0 nový
Poslední
#1

Platnost prukazu VZV

11. Říjen 2012 - 20:46 Zdenek Briza

Dobry den

Jak dlouho plati prukaz opravnujici rizeni VZV?

Samozrejme vim, ze abych mohl obsluhovat stroj, tak musim byt pravidelne preskolovan. Jde mi o to, jestli bude ten prukaz platit, kdyz treba 5 let nebudu pracovat s VZV, takze nebudu preskolovan. Staci pak jen nejake preskoleni po tech 5 letech nebo budu muset absolovovat uplne skoleni za plnou cenu, jako kdybych delal zkousky poprve?

Dekuji predem za odpovedi

Briza

RE: RE: Platnost prukazu VZV

11. Říjen 2012 - 18:41 Zdenek Briza
<p>Pane Krabica,</p> <p>zajimalo by me jak kvalifikovana je vase odpoved, protoze mam pocit, ze vase odpoved me vubec neuspokojila.</p>

RE: Platnost prukazu VZV

11. Říjen 2012 - 18:41 J.Krabica
Záleží na zaměstnavateli. Zaměstnavatel je ten, který nesmí připustit k práci zaměstnance, jenž k ní není dostatečně odborně způsobilý. Navíc on je ten, který musí zaměstnance informovat o rizicích a o přijatých opatřeních k jejich minimalizaci, jenž jsou spojená s výkonem práce zaměstnance. I proto je právě zaměstnavatel tím, který má právo rozhodnout o tom, jak často, v jakém rozsahu, jakým způsobem, kým, kde a kdy bude zaměstnanec proškolen. Současně zaměstnavatel rozhodne i o tom, jakým způsobem budou znalosti získané při školení ověřeny (test, ústní přezkoušení, praktické přezkoušení). Pokud zaměstnavateli rizika práce (řízení vozíku) přijdou přijatelná (na základě vyhodnocení rizik), dokonce ani školení opakováno být nemusí (ale o tom zase rozhoduje on). A co se týče průkazů, jedná se o přežitek. Žádné průkazy opravňující k řízení motorových manipulačních vysokozdvižných vozíků nejsou povinné, s výjimkou řidičského oprávnění, pokud vozík řídíte na veřejných komunikacích. Stále se vystavují, stále se používají, stále trvám na tom, že se jedná o "papír pro papír". Takže zpět k vašemu dotazu. Pokud jste 5 let vozík neřídil a pracujete stále u stejného zaměstnavatele, zeptejte se tohoto, zda je nutno absolvovat nové školení a ověření znalostí. Pokud jste školení absolvoval u jednoho zaměstnavatele a teď nastupujete k jinému, pravděpodobně si vás tento nový zaměstnavatel bude chtít proškolit a ověřit znalosti znovu. Zase je nejjednodušší, zeptat se přímo jeho. Každopádně se asi sluší dodat, že školení je úkon související s prací, resp. náklady na školení hradí zaměstnavatel. (viz zákon č. 262/2006 Sb., Zákoník práce, v platném znění, § 103, odst.3)

RE: Platnost prukazu VZV

11. Říjen 2012 - 20:46 Tomáš Neugebauer
Odpověď p. Krabici je zcela správná. Doplnit ji lze pouze citací z normy, jež řeší &nbsp;seznámení řidičů manipulačních vysokozdvižných vozíků (ČSN 26&nbsp;8805:2000 čl. 3.3.2): "K dosažení spolehlivého a bezpečného provozu manipulačních vozíků by provozovatel měl plnit následující požadavky: e) zajistit prokazatelné seznámení řidiče manipulačního vozíku s&nbsp;bezpečným používáním vozíku a přídavných zařízení, které bude řidič obsluhovat". To je vše. Ostatní je plně v&nbsp;kompetenci zaměstnavatele.

Řidičský průkaz VZV

9. Listopad 2019 - 2:43 Vojtěch Pešta
Prosim vás mám řidičský průkaz na VZV a mám to psané propiskou podle mne to je spátne

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail