Infarkt, pracovní úraz nebo ne?

3 příspěvky / 0 nový
Poslední
#1

Infarkt, pracovní úraz nebo ne?

11. Duben 2012 - 11:55 Josef Trubelík

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o názor na úrazový děj, který se nedávno stal v naší firmě:

Obchodní ředitelka dostala při jízdě automobilem po obchodním jednání akutní záchvat infarktu myokardu. Firma se po vyšetření tohoto úrazového děje rozhodla uznat úraz jako pracovní. Nedávno ovšem došlo vyjádření od Kooperativy s tím, že úraz nelze hodnotit jako pracovní a to z toho důvodu, že:

"v době výkonu práce poškozené nedošlo ani k náhlému působení zevních vlivů, ani k dopravní nehodě, ani poškozená nevykonávala činnosti, které jsou svou povahou nepřiměřené tělesným možnostem, ani nepřekonávala okamžitým, usilovným vzepětím sil vnější odpor".

Zajímalo by mne, jak se k tomuto vyjádření postavit. Měli bychom ho akceptovat, nebo zvolit soudní cestu?

Děkuji

RE: Infarkt, pracovní úraz nebo ne?

11. Duben 2012 - 11:05 Anonym
Z mého pohledu se opravdu nejedná o pracovní úraz ve smyslu definice § 380, zákona č. 262/2006 Sb., Zákoníku práce, vzpp a to ani ve smyslu odst. (1) - chybí působení zevních vlivů a ani ve smyslu odst. (2) - nejedné se o úraz "pro plnění pracovních úkolů". Pojišťovna má v tomto případě zřejmě pravdu a u soudu by jste dle mého názoru neobstáli. Nejsem výkladce práve, jsem OZO a nemám podrobné informace o úrazu. Jedná se pouze o můj úhel názor na věc.

RE: Infarkt, pracovní úraz nebo ne?

11. Duben 2012 - 11:55 Tomáš Neugebauer
<p>Infarktu myokardu samozřejmě může být za jistých okolností úrazem pracovním (řadí se mezi tzv. netypické pracovní úrazy). Z vašeho dotazu nevyplývá na základě čeho jste se rozhodli úraz uznat za úraz pracovní. V tomto případě je jednoznačně nutné mít vyjádření odborného lékaře, že k infarktu myokardu došlo v důsledku výkonu pracovní činnosti, tzn. např. v přímém důsledku obchodního jednání. </p> <p>K tomu, aby infarkt myokardu byl uznán za pracovní úraz, musí být naplněno:</p> <p>- náhlé vypětí sil, velká námaha a nezvyklé úsilí, kdy pracovní úkon přesahuje hranici obvyklé, každodenně vykonávané práce,</p> <p>- obvykle těžká práce, konaná však za nepříznivých okolností,</p> <p>- práce, při níž organismus zaměstnance není uspůsoben nebo na kterou zaměstnanec svými fyzickými schopnostmi nestačí.</p> <p>K mimořádnému psychickému vypětí musí dojí při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.</p> <p>To musí být doloženo od lékaře-specialisty. A to se domnívám, že vám chybělo, tedy pojišťovna vám úraz neuznala za úraz pracovní.</p>

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail