Agenturni zaměstnanci - OOPP, školení a úrazy

4 příspěvky / 0 nový
Poslední
#1

Agenturni zaměstnanci - OOPP, školení a úrazy

14. Červenec 2011 - 7:02 David Miketa

Zdravím Vás,

zahajujeme spolupráci s nejmenovanou agenturou práce a můj dotaz zní:

Kdo je povinen přidělit agenturním zaměstnancům OOPP? (podle §309 ZP sice zajištuje bezpečnost a ochranu zdraví při práci uživatel, ale konkrétně přidělit OOPP je povinen dle §104 ZP zaměstnavatel - v případě agenturních zaměstnanců je zaměstnavatelem agentura.)

Kdo je povinen zajistit agenturním zaměstnancům školení? (podle §309 ZP sice zajištuje bezpečnost a ochranu zdraví při práci uživatel, ale konkrétně zajistit školení je povinen dle §103 ZP zaměstnavatel - v případě agenturních zaměstnanců je zaměstnavatelem agentura.)

A jaká bude situace v případě pracovního úrazu agenturního zaměstnance na pracovišti uživatele? Uraz šetří a záznam vyhotovuje opět agentura? (Chápu, že jsme povinni agenturu neprodleně informovat a umožnit ji účast na šetření).

Můj poslední dotaz zní: je možné si povinnosti stanovit smluvně odližně od ZP?

Děkuji za odpověd

RE: Agenturni zaměstnanci - OOPP, školení a úrazy

12. Červenec 2011 - 7:18 Tomáš DRAZDÍK
Dobrý den,

RE: Agenturni zaměstnanci - OOPP, školení a úrazy

12. Červenec 2011 - 15:21 Ondřej Soukup OOZ BOZP
<p>Zdravím,</p> <p>co se týče OOPP koukněte, zda&nbsp;to máte smluvně ošetřené s agenturou. Pokud NE, tak to jde za&nbsp;Vámi. Na každý&nbsp;pád platí, že pokud máte určené OOPP pro tu danou činnost, tak je&nbsp;pracovník musí mít, ať je to kmenový zaměstnanec nebo další najatá osoba.</p> <p>Jelikož jsou agenturní pracovníci externisté, tak jste povinni seznámit agenturu s příslušnými riziky. Agentura&nbsp;musí proškolit tyto brigádníky. Nicméně školení provedete tak nebo tak, neb na pracovišti jste pánem VY a vy máte ty nejlepší znalosti, jak co funguje, podle čeho se to&nbsp;dělá,&nbsp;atp.</p> <p>V případě pracovního úrazu musíte samozřejmě uvědomit agenturu. Umožnit (pomoci) jim&nbsp;objasnění úrazu. Uděláte si&nbsp;zápis do knihy úrazů a záznam posílá agentura, neb jejich pracovník. </p> <p>Osobně si myslím, že to lze smluvně ošetřit. Ale jak, to je spíš otázka pro právníky :-)</p>

RE: Agenturni zaměstnanci - OOPP, školení a úrazy

14. Červenec 2011 - 7:02 Václav Syrový
Dobrý den pane Miketa. Ještě doporučuji přečíst si § 101 odst. 5 Zákoníku práce. Podle mne je tím řečeno i řešeno vše. Syrový, poradce BOZP, Stříbrná 775, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem, 723 170 164.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail