Hodnocení rizik obsluh bioplynové stanice

7 příspěvků / 0 nový
Poslední
#1

Hodnocení rizik obsluh bioplynové stanice

16. Duben 2011 - 11:44 Jiří Ptáčník

Pro zpracování hodnocení rizik obsluhy bioplynové stanice potřebuji popis pracovní činnosti. V katalogu KZAM a CZ - ISCO jsem tyto funkce a popisy nenašel, v pracovní náplni a provozním řádu je toho také žalostně málo. Jak se dostat dál ?

RE: Hodnocení rizik obsluh bioplynové stanice

22. Březen 2011 - 20:57 Václav Syrový
Dobrý večer pane Ptáčníku. Mám obdobný problém, sice ne na bioplynové stanici, ale vyžádal jsem si od pracovnice firmy seznam vykonávaných činností a pracovnice mě napsala seznam toho co jsem viděl v provozu a co jsem ji vyjmenoval sám jinak tam nepřidala skoro nic svého. Také uvedla vykonávanou činnost "obsluha" (nevím čeho). Takže to budu muset zítra z ní vydolovat. Pokuste se tedy získat od vedoucího zaměstnance nějaké informace, jak doporučuje kolega Neugebauer, a pokud nebudou stačit, zkuste si vyžádat dokumentaci stavby podle vyhlášky 499/2006 Sb., ke stavebnímu zákonu, kde v příloze 1 jsou uvedeny způsoby a řešení požadavků bezpečnosti práce , hygieny ochrany životního prostředí, požární ochrany a pod. a v jedné z kapitol je jako součást dokumentace stavby: "12. Výrobní a nevýrobní technologická zařízení staveb (pokud se ve stavbě vyskytují) a) účel, funkce, kapacita a hlavní technické parametry technologického zařízení, b) popis technologie výroby, c) údaje o počtu pracovníků, d) údaje o spotřebě energií, e) bilance surovin, materiálů a odpadů, f) vodní hospodářství, g) řešení technologické dopravy, h) ochrana životního a pracovního prostředí." Tam by mohly být další informace. Dále by Vám možná pomohlo vyžádat si od vedoucího nebo od zaměstnanců návody k jednotlivým použitým zařízením, složení produkovaného bioplynu, a potom jeho vlastnosti z nějakého technického slovníku, totéž u jednotlivých látek používaných k plnění bioplynové stanice. Eventuelně se zeptat projektanta toho zařízení a pod. Jednou jsem také něco potřeboval kolem vod, tak jsem šel na místní zemědělskou školu za učitelem biologie, který mě některá ta odborná ustanovení a termíny vodního zákona a prováděcích předpisů vysvětloval až jsem to dal dohromady. No a do hodnocení bych napsal na konec seznam použitých předpisů, materiálů, literatury a pramenů také informace od zaměstnanců a vedoucích zaměstnanců společnosti. No a pokud se to někomu nebude líbit, tak se můžete ohradit že jste to zpracoval z poskytnutých informací, a ty poskytnuté informace si nechte dát písemně a potom si je archivujte tak cca 5-10 let podle zákona o archivnictí a prováděcích předpisů. Přeji pěkný den. Václav Syrový poradce BOZP, Stříbrná 775, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem, 723 170 164. Pokud se Vám to podaří, dejte mě prosím vědět jak Vám ty moje rady pomohly. Děkuji. PS. Zítra večer budu také dělat jedno hodnocení, možná si ještě na něco vzpomenu.

RE: Hodnocení rizik obsluh bioplynové stanice

23. Březen 2011 - 4:07 Václav Syrový
Dobrý den pane Ptáčníku. Vracím se ještě k vašemu včerejšímu dotazu. Večer, když jsem vypínal počítač, tak mě napadlo dát si do vyhledávače dotaz "bioplynová stanice". Objevilo se mě spoustu ikon firem s uvedenou činností. Otevřel jsem stránky firmy "Fortex" kde na jednom tlačítku na liště jsem našel postup procesu suché fernentace biomasy, včetně technologického schématu procesu. Dále tam byly uvedeny kontakty na pracovníky firmy. Takže ti by Vám mohli poskytnout další informace. Pokud se týká popisu té činnosti, tak mám obdobné zkušenosti, ve většině případů musím firmě zpracovat popis pracovní funkce daného pracovníka, abych se pohnul z místa. Včera večer přišel zákazník, potřebuje udělat kategorizaci. Tak jsem mu řekl, že budu od něho potřebovat popis hlavních a vedlejších činností jeho zaměstnanců a dobu výkonu jednotlivých činností. Tak u elekrikáře mu na to stačilo asi pět slov, a když jsem mu řekl co ještě asi ti jeho elektrikáři dělají, tak mě řekl že to vím lépe než on co jeho elektrikáři dělají. Takže mu prvně asi budu muset udělat popis pracovních činností jeho zaměstnanců a potom teprve budu moci dělat kategorizaci. Přeji hodně úspěchů, a přeji pěkný den. Syrový.

RE: RE: Hodnocení rizik obsluh bioplynové stanice

16. Duben 2011 - 11:44 Václav Syrový
Děkuji. Václav Syrový, poradce BOZP, Stříbrná 775, 593 01 Bystřice nad /Pernštejnem, 723 170 164.

RE: Hodnocení rizik obsluh bioplynové stanice

31. Březen 2011 - 13:01 Pavel Kvěch
Vážení, z Vašich příspěvků, kde diskutujete o hodnocení rizik obsluh bioplynových stanic jsem vyrozuměl,&nbsp; že jste v daném oboru laici.<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Proto Vám doporučuji obrátit se s touto problematikou na odborně zdatné specialisty,&nbsp; jako jsou revizní technici plynových a elektrických&nbsp; zařízení (RT EZ s rozsahem B), nebo na technology&nbsp; kteří znají technologické procesy BS t.j. od fermentoru (reaktoru), plynové hospodářství až po výrobu el. energie popřípadě kogenerační jednotku včetně ostatních pomocných činností.<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Dále je možné čerpat informace k danému tématu na daném pracovišti např. z návodů pro obsluhu, z Místního provozního řádu PZ, PD,&nbsp; DOPV dle NV 406/2004 Sb. nebo z protokolů o stanovení vnějších vlivů pro el. zařízení či z ČSN 756415 ( Plynové hospodářství ČOV) či revizí PZ, EZ nebo TZ.<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Proto se přimlouvám za to, aby rizika obsluh těchto specializovaných technologií posuzovali ( a obsluhy s těmi riziky seznamovali) pouze odborně způsobilý specialisti a abychom se při kontrolách (OIP) nesetkávali i s lidovou tvořivostí některých t.z. poradců.<br>Pavel Kvěch<br></br></br></br></br></br>

RE: RE: RE: Hodnocení rizik obsluh bioplynové stanice

16. Duben 2011 - 11:44 Pavel Kvěch
Za málo

RE: Hodnocení rizik obsluh bioplynové stanice

22. Březen 2011 - 12:55 Tomáš Neugebauer
Potřebné informace vám může poskytnout pouze příslušný vedoucí zaměstnanec.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail