Co musí zaměstnavatel uhradit při pracovním úrazu zaměstnance

4 příspěvky / 0 nový
Poslední
#1

Co musí zaměstnavatel uhradit při pracovním úrazu zaměstnance

29. Květen 2010 - 5:12 Gabriela Bednářová

Dobrý den, manžel měl pracovní úraz popáleniny 2-3 stupně, měsíc v nemocnici, transplantace kůže, nyní již 3 měsíce v pracovní neschopnosti. Neporušil žádné pracovně-právní předipisy ani BOZP. Co vše je možné jako náhradu škody po zaměstnavateli v rámci jeho zákonného pojištění požadovat? Lze sem např. zahrnout regulační poplatky za pobyt v nemocnici nebo úhradu zdravotnických pomůcek, které si musel pořídit? Také nevíme co se přesně skrývá pod pojmem bolestné a v jaké výši je možné ho vyčíslit a požadovat k danému druhu úrazu? Dosud je manželovi vyplácena pouze standardní nemocenská, doplatek do plné výše mzdy však již řeší zaměstnavatel s Kooperativou. Mnohokrát děkuji za radu.

RE: Co musí zaměstnavatel uhradit při pracovním úrazu zaměstnance

28. Květen 2010 - 19:30 Václav Syrový
Dobrý den paní Bednářová. Posílám Vám výtah ustanovení Zákoníku práce (zákona č. 262/2006 Sb.,) i s číslem konkrétního paragrafu: Oddíl 3 Druhy náhrad §369 (1) Zaměstnanci, který utrpěl pracovní úraz nebo u něhož byla zjištěna nemoc z povolání, je zaměstnavatel v rozsahu, ve kterém za škodu odpovídá, povinen poskytnout náhradu za a) ztrátu na výdělku, b) bolest a ztížení společenského uplatnění, c) účelně vynaložené náklady spojené s léčením, d) věcnou škodu; ustanovení §265 odst. 3 platí i zde. (2) Způsob a výši náhrady škody je zaměstnavatel povinen projednat bez zbytečného odkladu s odborovou organizací a se zaměstnancem. Jinak je třeba ode všech pomůcek, které manželovi doporučil lékař mít schované účtenky, které potom přiložíte k žádosti o odškodnění. Jinak máte ještě v rámci náhrady účelně vynaložených nákladů spojených s léčením taká nárok na dopravu manžela k lékaři, od lékaře, na rehabilitaci,pokud byla prováděna prostředky hromadné dopravy nebo osobním vozidlem v případě neexistujícího spojení. Další nároky by bylo nejlépe projednat se zaměstnavatelem nebo s jeho bezpečnostním technikem ( odborně způsobilou osobou). Přeji pěkný den a maželovi brzké a dobré uzdravení. Václav Syrový, Stříbrná 775, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem, 723 170 164.

RE: RE: Co musí zaměstnavatel uhradit při pracovním úrazu zaměstnance

29. Květen 2010 - 5:12 Gabriela Bednářová
Mnohokrát děkuji za Vaši brzkou reakci. Předem se omlouvám, že Vás ještě jednou obtěžuji, ale stále nemám úplně jasno ve výši uváděného bolestného. Neexistují nějaké tabulky, kde by byly alespoň orientačně uvedené částky, které je možné po zaměstnavateli požadovat ? V našem případě je zaměstnavatel firma cca o 5 zaměstnancích (bez odborů) navíc s ním máme velmi dobrý vztah, takže bychom vše rádi vyřešili v klidu a v rámci standardních požadavků. Nárok ze strany zaměstnance je pak možné upatnit až po ukončení léčení a sumarizaci všech nákladů, nebo je nutné uplatňovat průběžně, aby nebyl promlčen z naší strany nějaký termín ? Ještě jednou moc děkuji a přeji hezký víkend.

RE: RE: RE: Co musí zaměstnavatel uhradit při pracovním úrazu zaměstnance

29. Květen 2010 - 5:12 Václav Syrový
Dobrý den paní Bednářová. Pokud se týká druhého dotazu, tak tabulky existují, jsou to přílohy č. 1 a 2, vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 440/2001 Sb., ale ty Vás nemusí příliš zajímat, ty jsou spíše pro lékaře, který ošetřoval manžela a který podle nich bude stanovovat výši bolestného. Váš manžel jako zaměstnanec nemusí o nic žádat, náhrada škody je pracovně-právní nárok, který musí zaměstnavatel řešit a nahradit manželovi vzniklou škodu tak jako vyplácí například mzdu. P/okud je zaměstnavatel dobrý známý ( asi nemá bezpečnostního technika a proto neví jak má postupovat) tak mu poraďte, aby zašel na nejbližší jednatelství Kooperativy a vyžádal si tiskopisy na náhradu škody po pracovním úrazu. Je to 1. ohlášení pracovního úrazu, 2. stanovení bolestného, 3.stanovení ztížení společenského uplatnění, 4.výpočet ušlé mzdy a náhrada věcné škody. Tyto tiskopisy potom vyplní, nebo nechá vyplnit (od lékaře, od účetní) a pošle na Kooperativu. Před tím by to měl projednat s manželem a učinit o tom krátký zápis s podpisy svým a manželovým. Náhrada ztížení společenského uplatnění se poskytuje zpravidla po uplynutí jednoho roku. Pokud jste ve finanční tísni, může Vám zaměstnavatel poskytnut zálohu na náhradu škody, kterou si potom proúčtuje s Kooperativou, nebo se to řeší zálohou (bez Kooperativy), kterou mu po přijetí náhrady škody od Kooperativy vrátíte. Někdy tu zálohu zaměstnavatel zpétky nepožaduje. To si myslím je asi tak vše. Pokud byste měla ještě nějaký problém nebo váš zaměstnavatel, tak se klidně obraťe nebo ať napíše on (tuším že píšete asi s jeho tichým souhlasem), pokud budu vědět, tak rád pomohu. Přeji pěkný den. Syrový.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail