Hrazení periodických prohlídek u rizikových profesí

3 příspěvky / 0 nový
Poslední
#1

Hrazení periodických prohlídek u rizikových profesí

28. Listopad 2006 - 18:50 Vaše jméno *

Dobrý den, chci se zaptat: máme závodního lékaře, který provádí preventivní péči, posuzuje způsobilost pro noční práci apod. V případě rizikových profesí (periodické i vstupní prohlídky) posílá náš lékař zaměstnance na další specializovaná vyšetření (sluch, plíce, vibrace). Tato vyšetření absolvuje zaměstnanec v zařízeních, která pro nás nezajišťují závodní preventivní péči. Tato vyšetření si zaměstnanec zaplatí a posléze jsou mu zaměstnavatelem proplacena. Jak je to s hrazením těchto specializovaných preventivních prohlídek v případě že se nejedná o vstupní prohlídku a zároveň se nejedná o závodního lékaře?

 

RE: Hrazení periodických prohlídek u rizikových profesí

28. Listopad 2006 - 18:50 Marek Bouda
Záleží na tom, jestli byla ve Vaší společnosti provedena analýza rizik z pohledu kategorizace prací (§ 37 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozd. předpisů) a jestli na tyto prohlídky jsou posíláni zaměstnanci na základě rozhodnutí příslušné KHS. Pak jsou tato vyšetření hrazena pojišťovnou. Nejsem si ale jist, je-li to VZP nebo Vaše pojišťovna. Pro jistotu konzultujte s KHS Vám místně příslušnou.

RE: RE: Hrazení periodických prohlídek u rizikových profesí

28. Listopad 2006 - 18:50 Tomáš Neugebauer
Uvedená informace není pravdivá. Rozhodující je, aby prováděná vyšetření byla prováděna v rámci poskytování závodní preventivní péče, tedy, aby jste s příslušným zdravotním zařízením, kde je vyšetření prováděno, měli uzavřenou smlouvu o zajištění této péče. Díky této smlouvě může zařízení požadovat úhradu od zdravotní pojišťovny, a to bez ohledu, jsou-li periodické prohlídky stanoveny v rámci kategorizace prací nebo vycházejí z právních či jiných předpisů.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail