BOZP při prodeji vína

Zdroj: 
Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

Zabývám se prodejem medového vína na mobilních dřevěných montovaných stáncích. Při prodeji potravin používám PB vařič na ohřev vína. Občas na dohodu o provedení práce zaměstnávám brigádníky z řad studentů. Podle jakých předpisů mám brigádníky proškolit ohledně BOZP?

Toto je spíš než problematika BOZP problematika požární ochrany. Předně platí, že každý spotřebič musí mít dnes návod dodaný výrobce a certifikát shody podle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Návod dodaný výrobcem by tedy měl být pro Vás základním předpisem, s kterým musíte seznámit zaměstnance (lhostejno zda-li brigádníky či zaměstnance tzv. stálé), protože kdyby se něco stalo, musíte prokázat, že jste je seznámili s řádným používáním přístroje.

Pokud byste návod k PB vařiči neměli, pak je třeba postupovat podle nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí, a zpracovat místně provozně bezpečnostní předpis o bezpečnosti práce s těmito vařiči a seznámit s nimi zaměstnance. Obecně totiž platí, že na každý stroj, přístroj nebo nářadí musí mít zaměstnavatel návod k použití nebo místně provozně bezpečnostní předpis, který nahrazuje návod a stanoví podmínky bezpečného používání dotčeného přístroje.

Jinak je třeba zaměstnance poučit, že podle § 17 zákona č. 133/1985 sb., o požární ochraně, platí, že každá fyzická osoba je povinna počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů a komínů, při skladování a používání hořlavých nebo požárně nebezpečných látek, manipulaci s nimi nebo s otevřeným ohněm či jiným zdrojem zapálení a že za porušení této povinnosti může hrozit pokuta.

Autor článku: 

Komentáře

A ještě něco.

06.10.2010 - 23:43 Václav Syrový
Vážený pane. K prodeji vína a svařovaného vína ve dřevěném stánku. Odpověď JUDr. Dandové se vztahuje pouze na používání PB vařiče. Co takhle cesta na pracoviště - jezdí sám se svým autem nebo jej tam firma vozí autem firemním. Má lékařskou prohlídku pro tuto práci, má zdravotní průkaz pro svařování a prodej nápojů. Odkud má tro víno, to tam někdo doveze když prodavač spí, nebo se podílí na jeho dopravě, donosu a v čem se dováží nebo donáší??? Láhve se nosí po jedné, nebo v nějakých bednách nebo kartonech, a jak jsou ty kartony těžké. Ten stánek staví nějací odborníci, nebo se stavbou ten prodavač pomáhá. Jak je oblečen, a hlavně obut a vybaven při těchto venkovních teplotách a deštích???? Střídá jej někdo, aby se mohl jít ohřát a najíst něco teplého kromě toho vína??? A Takhle bych mohl ještě chvíli pokračovat. To jsem vzal jenom trochu z hlavy bez nějakého systému. Čili odpovídat kvalifikovaně na takto zjednodušený dotaz příliš dobře nejde. Přeji pěkné přemítání a důkladné zamyšlení nad celým problémem. Jenomže tyto otázky by se měly řešit a probírat dávno před tím než se to víno začne prodávat ne když už se prodává. Václav Syrový, poradce BOZP, Stříbrná 775, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem. 723 170 164.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail