Bezpečnost provozu zdvihacích zařízení a bezpečnost práce při manipulaci s materiálem

Jedná se o zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která se dle zákona č. 174/1968 Sb. řadí mezi vyhrazená zdvihací zařízení, kam patří zařízení s motorickým pohonem jako např. zdvihadla a pojízdná zdvihadla o nosnosti nad 5000 kg (kladkostroje, kočky apod.) a jeřáby o nosnosti nad 5000 kg.

Další skupinou jsou zdvihací zařízení „nevyhrazená“, kterými jsou např. vrátky a pomocná manipulační zařízení. Povinnosti zaměstnavatelů provozujících tato uvedená zařízení jsou určeny zejména zákoníkem práce, dále zákonem č. 309/2006 Sb. a blíže specifi kované nařízením vlády č. 378/2001 Sb. v rozsahu čl. 4.1 ČSN ISO 12 480-1 (Systém bezpečné práce).

U obou skupin zdvihacích zařízení platí pro zaměstnavatele povinnost zpracovat systém bezpečné práce (dále „SBP“). SBP jako základní místní provozní bezpečnostní předpis pro provoz těchto zařízení je závazný pro všechny zaměstnance subjektu, kteří se podílejí na provozu zdvihacích zařízení.

SBP musí obsahovat zejména bezpečnou manipulaci s břemeny, zakázanou manipulaci a dále pak posouzení a vyhodnocení konkrétních rizik a odpovědnosti např. jeřábníků, vazačů, signalistů, údržbářů a pověřených osob.

Ve výsledcích kontrolní činnosti u skupiny zdvihacích zařízení „nevyhrazených“ se opakují následující zjištění:

  • neprovádí se pravidelné denní prohlídky zdvihacích zařízení před zahájením práce,
  • chybí doklad o školení na konkrétní typ zdvihacího zařízení,
  • rizika jsou zpracována obecně a nekonkrétně,
  • vázací prostředky nejsou pravidelně kontrolovány,
  • zaměstnanci v některých případech hazardují se svým zdravím.

Z výše uvedených skutečností a zejména s ohledem na negativní vývoj úrazovosti u těchto zařízení byl do programu kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce zařazen i úkol se zaměřením na kontrolu povinností zaměstnavatelů, kteří provozují zdvihací zařízení včetně používání vázacích prostředků.

Autor článku: 

Komentáře

Druhá strana mince

06.09.2011 - 12:03 jan tatar
Zaměstnanci hazardují se svým zdravím a nejsou řádně přeškolena. Ano je to sice pravda, ale taky by se mělo poukázat na opačnou stranu mince. Normy a předpisy co se týče provozu věžových jeřábů jsou zastaralé. Jedná se hlavně o vizuální pokyny navaděčů jeřábníkovy ,,zvednutá ruka opravdu nemůže ve skutečnosti přeci znamenat STŮJ." A je tam toho více. Je zvláštní, že se na stavbách kontroluje kde co, ale samotný provoz jeřábů, už málo kdo. Používání RDST nevhodné k navádění atd... Tohle by už konečně mohl začít někdo řešit. tak, aby to platilo. Možná by to chtělo se na celou věc podívat zblízka a prodiskutovat to i s někým, kdo o tom ví z praxe. Možná ten to příspěvek úplně nesouvisí s článkem, ale měl jsem potřebu to zde napsat. Ledy by se už měly pohnou, je rok 2011 a některé věci jsou ještě z roku 1970... S pozdravem se loučí JAN TATAR

Re: Druhá strana mince

08.10.2011 - 11:14 josef mencl
Naprosto s vámi souhlasím toto je napříč oborem a můj názor je, že při tvorbě norem a zákonů by opravdu měli být přizváni lidé z praxe a ne, že to napíše teroetik z klimatizované kanceláře od stolu. Podle toho to tak vypadá a někdy dodržení požadovaných zásad je podobné jako vytahovat si peněženku z levé zadní kapsy u kalhot pravou rukou směrem přes břicho. Pak se nikdo nemůže divit že se to lidem nechce dělat, když jednoduší to je levou. S pozdravem Mencl

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail