Agentura EU-OSHA zveřejňuje bezplatnou elektronickou příručku týkající se řízení stresu a psychosociálních rizik při práci

V rámci své kampaně "Zdravé pracoviště zvládne i stres" dnes Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) zveřejňuje elektronickou příručku týkající se řízení stresu a psychosociálních rizik.

Stres je významným problémem v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) v přibližně 80 % evropských podniků a je jedním z hlavních důvodů zmeškaných pracovních dnů v Evropě. Postupy k řešení stresu při práci však zavedla méně než třetina evropských podniků. Elektronická příručka je praktický nástroj, který má zaměstnavatelům i zaměstnancům, zejména v malých podnicích, pomoci lépe pochopit a zvládat stres a psychosociální rizika.

Elektronická příručka je nyní k dispozici v několika národních verzích. Celkem bude zveřejněno 34 verzí pro jednotlivé země, přičemž každá z nich bude přizpůsobena právním předpisům a podmínkám dané země a jejímu národnímu jazyku. Každá z verzí rovněž uživatele odkazuje na příslušné vnitrostátní zdroje týkající se stresu a psychosociálních rizik. Cílem elektronické příručky je zejména řešit potřeby zaměstnavatelů a zaměstnanců v malých podnicích.

Dr. Christa Sedlatscheková, ředitelka agentury EU-OSHA, uvedla: „Ačkoli stres nemůžeme pozorovat či měřit stejným způsobem jako mnohé jiné zdravotní obtíže, jedná se o velmi závažný problém. Stres může mít emoční i fyzický dopad na zaměstnance, jeho důsledky však mohou trpět i podniky a ekonomika obecně. Stejně jako řešení jiných problémů v oblasti BOZP je i řešení stresu a psychosociálních rizik jak možné, tak užitečné. Díky zveřejnění naší elektronické příručky dostávají zaměstnavatelé a zaměstnanci do rukou praktický nástroj. Příručka obsahuje vysvětlení, rady a příklady a ukazuje, že tyto záležitosti lze zvládat stejně prakticky a systematicky jako kterýkoli jiný problém v oblasti BOZP.

Každá verze elektronické příručky obsahuje:

  • jednoduchá vysvětlení rizik, jejich příčin a důsledků pro zaměstnance a podniky,
  • rady a pokyny, jak včas odhalovat problémy a přijímat opatření,
  • praktické příklady prevence a řízení rizik, zejména pro malé podniky,
  • informace o vnitrostátních zdrojích.

Elektronická příručka byla vytvořena s cílem zlepšit pochopení stresu a psychosociálních rizik při práci a zvýšit povědomí o této problematice v celé Evropě. Pomáhá také překonávat určité mylné představy, které o stresu existují, a odděluje fakta od mýtů. Je určena zejména těm, kdo působí v malých podnicích a potřebují pomoc nebo rady při prvních krocích k řešení stresu a psychosociálních rizik na pracovišti.

Elektronická příručka je bezplatná a jednotlivé verze jsou k dispozici pro prohlížení on-line nebo si je lze stáhnout k použití off-line.

Odkazy:

Podívejte se na video, najděte verzi elektronické příručky, která je pro vás relevantní (další národní verze budou následovat).

Zdravé pracoviště zvládne i stres

 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail