V období adventu POZOR na zapálené svíčky!

Zdroj: 

Je čas adventu - období příprav, radostného očekávání a těšení se na Vánoce. I v tomto nejpříjemnějším období roku hrozí riziko vzniku požárů.

Rozsvícením první svíčky na adventním věnci začne v neděli období adventu. Používáním svíček se však zvyšuje riziko požárů. V minulosti hasiči likvidovali požáry v domácnostech, kde od zapálené svíčky hořely adventní věnce, koberce, záclony nebo ubrusy.

Nezapomínejme na to, že hořící svíčka je otevřený oheň, a proto by měla umístěna na nehořlavé podložce a v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Svíčka by neměla stát v blízkosti sedaček či jiných textilií ani nábytku. Zapálená svíčka na adventním věnci by měla být umístěna v nehořlavém a dostatečně upevněném kalíšku.

Pokud se jedná o adventní věnec bez podložky, pak bychom svíčky neměli vůbec zapalovat a věnec používat jen jako dekoraci. Zapálenou svíčku na adventním věnci nesmíme nechávat bez dozoru, vždy při odchodu z domácnosti svíčku zhasnout. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat dětem a domácím mazlíčkům, kteří můžou nešťastnou náhodou strhnout věnce a jiné předměty se svíčkami.

Autor článku: 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail