Nástrahy v domácnosti aneb trocha požární prevence neuškodí

Zdroj: 

Pokud se řekne „požární prevence“, tak většina lidí jen mávne rukou s přesvědčením, že se jich to netýká. Ani si neuvědomí, jak vysoký počet požárů v domácnostech souvisí právě s tím, že se doma cítí bezpečně a často podceňují situace, které mohou vést ke vzniku požáru.

Stačí pohled do kuchyně. Zcela běžně, automaticky a bez velkého přemýšlení zapínáme varnou konvici, na pánvi připravujeme oblíbené hranolky nebo omelety, používáme elektrické a plynové sporáky, topinkovače, toustovače a jiné pomocníky. Přitom každý z těchto výrobků v sobě skrývá potencionální zdroj požáru. Vždyť většina z nich pracuje s otevřeným ohněm nebo alespoň s teplotou dostatečně vysokou na zapálení hořlavých materiálů v našem okolí.

Stačí si jenom odskočit od smažení hranolků k zajímavému televiznímu pořadu a brzy nás může do kuchyně přivolat štiplavý kouř z hořící pánve nebo fritovacího hrnce s olejem. V tom okamžiku je nutné zachovat chladnou hlavu. Nelikvidovat takovýto požár přívalem vody, který by zapříčinil ještě větší vyšlehnutí plamenů a následné rozšíření požáru do celého bytu, ale okamžitě vypnout zdroj tepla a pokusit se zadusit hořící olej na pánvi poklicí nebo vlhkou utěrkou.

V poslední době se častým zdrojem požáru stávají elektrické kuchyňské spotřebiče. Většina z nich je neustále zapojena v síti. Proto je vhodné elektrické spotřebiče, které nemusí být trvale zapojeny v síti např. varné konvice, po jejich použití buď odstavit ze zdrojového podstavce, nebo rovnou odpojit ze zásuvky.

Není také výjimkou, že majitel bytu při vaření usne nebo byt opustí a spotřebič či vařící se potraviny ponechá bez dozoru. Pak už stačí drobné zpoždění při návratu a neštěstí může být na světě. Při používání plynového sporáku, pak může během naši nepřítomností dojít k uhasnutí plamene a po dosažení dostatečné koncentrace unikajícího plynu až k výbuchu. Častým nešvarem jsou rovněž v blízkosti plynových a elektrických spotřebičů, tak říkajíc „při ruce“, umístěné chňapky, utěrky, zástěry apod. Pak stačí chvilka nepozornosti nebo průvan a máme založeno na požár.

Výše zmíněné jsou jen příklady potencionálního nebezpečí, které nás při používání otevřeného ohně při vaření, mohou potkat. Zejména v předvánočním období, kdy se intenzita vaření a pečení násobí a soustředěnost hospodyněk je odpoutávána spoustou dalších vánočních úkolů, je třeba věnovat zvýšenou pozornost prevenci. Vzhledem k vysokému množství potencionálních zdrojů požárů v domácnosti se jistě vyplatí pořídit si do domácnosti zařízení schopná včas upozornit na vznikající požár a prostředky k jeho uhašení. Hlásič požáru a funkční hasicí přístroj by se měl stát stejně samozřejmým bezpečnostním vybavením domácnosti jako kvalitní zámky na dveřích.

Komentáře

hasicí deky

19.11.2010 - 19:15 Norbert Chalupa
Naprosto souhlasím s tím, že hasicí přístroj a hlásiče požárů by měly, nebo by mohly být nedílnou součástí každé domácnosti. Přesto bych ještě rád upozornil na velmi praktickou hasicí deku vyrobenou ze skelných vláken. Do běžných domácností a kuchyní v restauracích postačí deka o rozměrech 90 x 100cm. Vhodné na hašení vznícených tuků na pánvích, hrncích, nebo adventních věnců apod. Na trhu se prodávají od 300,- Kč. Z mé vlastní praxe a doporučení už jednomu provozovateli restaurace pomohla. Myslím, že je to vhodný doplněk hasicích prostředků.

Re: hasicí deky

20.11.2010 - 10:40 Tomáš Neugebauer
Plně souhlasím. Není co dodat. Snad jen: http://www.hzscr.cz/soubor/04-wmv.aspx http://www.youtube.com/watch?v=0JwW6OWeRj8&feature=player_embedded

Již Josef II

20.11.2010 - 11:02 Tomáš Neugebauer
Již Josef II k zamezení vzniku požáru nařizoval: "Domácí hospodářové mají svým manželkám, dcerám a děvečkám přísně přikázati, by při vaření s máslem opatrně a pozorně zacházely, a zvláště kdyby hořeti počalo, vody do něho nelily." - viz http://bozppo.vfn.cz/josef.htm

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail