Úsporná opatření zvyšují stres ve firmách

Zdroj: 

Každý třetí manažer v České republice uvádí, že společnost, ve které pracuje, nijak nepomáhá svým zaměstnancům vypořádat se se stresem.

Větší stres se potom pro třetinu manažerů projevuje zejména nižší kvalitou odváděné práce, pro téměř čtvrtinu potom nedodržováním termínů ve společnosti. Vyplývá to z průzkumu Workplace Survey 2009 mezi 6167 manažery a manažerkami dvaceti zemí světa zpracovaného pro personální agenturu Robert Half International. „Výsledky průzkumu ukázaly, že větší stres v práci letos očekávala většina manažerů nejen v České republice, ale i v ostatních sledovaných zemích světa,“ uvádí Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

Ve 37 % případů v České republice motivuje podnik své zaměstnance finančními odměnami za mimořádné výkony. „Průzkum ukázal, že ve všech sledovaných zemích by téměř každý druhý manažer ocenil zejména otevřenou a upřímnou komunikaci ve společnosti, která by pozitivně ovlivnila pracovní morálku zaměstnanců,“ uvedl Křížek. Pracovní morálku v České republice by zlepšilo poskytování finančních odměn za mimořádný výkon podle 33 % manažerů, ve Švýcarsku, Nizozemí a Velké Británii naopak pouze dle 6 % manažerů.

Většina dotazovaných manažerů v ČR (58 %) odpověděla, že hlavním důvodem většího stresu na pracovišti je zavádění úsporných opatření. Jako další důvody uvádí obavu ze ztráty zaměstnání (39 %) a nadměrné pracovní vytížení. V Irsku představuje největší zdroj stresu obava ze ztráty zaměstnání a to dokonce pro 81 % manažerů.

Dle respondentů výzkumu se větší stres v podnicích v ČR projevuje zejména nižší kvalitou odváděné práce (32 %) a nedodržováním stanovených termínů (22 %). Celkově v ostatních zemích potom zejména snižováním pracovní morálky (52 %).

Zdroj: HRM l.-p.09, s. 7

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail