Stresu při práci věnuje pozornost 79 % evropských manažerů, postupy pro jeho zvládání však zavedla méně než třetina společností

Zdroj: 

První zjištění největšího evropského průzkumu na téma bezpečnost a ochrana zdraví při práci ukazují, že evropské organizace věnují stále větší pozornost psychosociálním rizikům, jako je stres, násilí a obtěžování. Nové údaje zveřejnila dne 3. června 2010 Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) na konferenci hodnotící v polovině období strategii Společenství pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci na období 2007–2012.

Psychosociální rizika se týkají většiny evropských společností

Jak ukazuje Evropský průzkum podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER), čtyři z pěti evropských manažerů vyjadřují své obavy ze stresu při práci. Stres při práci se tak stává pro společnosti stejně důležitý jako pracovní úrazy (79 %). Stres při práci představuje velmi naléhavý problém v oblasti zdravotnictví a sociální péče (91 % společností jej uvádí jako oblast, které se věnuje určitá nebo značná pozornost) a v oblasti vzdělávání (84 %).

„V době, kdy je finanční krize v plném proudu, vyjadřuje 79 % evropských manažerů své obavy ze stresu při práci, který je již považován za závažnou zátěž pro evropskou produktivitu,” uvedl ředitel EU-OSHA Jukka Takala na konferenci v Barceloně. „I přes vysokou míru obav je však nepochybně znepokojující, že pouze 26 % organizací v EU má zavedeny postupy pro zvládání stresu. Průzkum ESENER upozorňuje na význam poskytování účinné podpory pro podniky v oblasti zvládání stresu, jež bude klíčovým prvkem při zajišťování zdravých a produktivních pracovních sil potřebných pro zlepšení evropské ekonomické výkonnosti a konkurenceschopnosti.”

Průzkum také ukazuje, že 42 % zástupců managementu považuje ve srovnání s jinými otázkami BOZP řešení psychosociálních rizik za obtížnější. Podle zjištění jsou hlavními překážkami efektivního řešení psychosociálních problémů choulostivost této otázky (53 %) a nedostatek povědomí o situaci (50 %).

Účast pracovníků je klíčovým činitelem řízení BOZP

Průzkum ESENER ukazuje, že na pracovištích, kde jsou do problematiky BOZP zapojeni zaměstnanci, je úspěšné provedení opatření v oblasti BOZP daleko pravděpodobnější. Zvláště to platí pro menší pracoviště, u nichž se jedná o důležitý impuls k efektivnímu řízení psychosociálních rizik. Skutečnost je taková, že politiku nebo akční plán pro BOZP zavedlo 84 % podniků s formálním zastoupením zaměstnanců pro BOZP ve společnosti oproti pouhým 71 % podniků bez tohoto formálního zastoupení. Opatření pro řešení psychosociálních rizik, jako je násilí, stres a šikanování, uplatňují zhruba dvakrát častěji podniky, které dané problémy konzultují se svými zaměstnanci, než ty, které svá opatření připravují bez účasti zaměstnanců.

Malá velikost nemusí být překážkou efektivního řízení rizik

Průzkum ESENER zjistil, že hlavní překážky pro řešení problematiky BOZP představují nedostatek zdrojů (36 %), například času, personálu nebo peněz, a nedostatek povědomí o situaci (26 %). Výsledky průzkumu rovněž ukazují, že i menší podniky jsou schopny provádět interní hodnocení rizik, aby však svůj proces řízení rizik zvládaly efektivně a aby připravovaly a prováděly úspěšná preventivní opatření, potřebují podporu v podobě odborných zkušeností, pokynů a nástrojů.

Prostřednictvím své kampaně a informačních služeb se agentura EU-OSHA snaží zvýšit povědomí o rizicích na pracovišti a prosazovat komplexní a integrované řízení rizik. Agentura EU-OSHA připravuje řadu produktů, které mají tento proces usnadnit, zvláště malým a středním podnikům. Nová „databáze nástrojů k hodnocení rizik” shromažďuje kontrolní seznamy, příručky, brožury, dotazníky a interaktivní nástroje z celé Evropy a je bezplatně k dispozici na internetové stránce. V současné době je vyvíjen „nástroj pro interaktivní hodnocení rizik on-line” (Online interactive Risk Assessment, OiRA), který by měl zajistit podporu a pomoc pro tisíce evropských malých a středních podniků při hodnocení rizik.

V rámci strategie Společenství pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci na období 2007–2012 je důležité vědět, jak lze rizika na pracovišti úspěšně řídit a co může úspěšnému řízení rizik bránit, aby tak bylo možné lépe plánovat budoucí strategie v oblasti BOZP a podpůrná opatření přizpůsobená konkrétním potřebám společností. Průzkum ESENER představuje jedinečný celoevropský ukazatel výsledků v oblasti BOZP, který by měl politikům pomoci při hodnocení dosažených výsledků a uplatňování strategie.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail