Nová soutěž Safety Culture Award 2012

Zdroj: 

Dne 23.11. 2011 byl v Ostravě oficiálně zahájen první ročník soutěže Safety Culture Award. Jde o zcela novou soutěž pro firmy s více jak 100 zaměstnanci, která měří, hodnotí a srovnává kulturu bezpečnosti.

Veškeré informace k soutěži jsou zveřejněny na www.cztpis.cz

Co je cílem soutěže Safety Culture Award?

Máme soutěže o nejlepšího zaměstnavatele, o nejlepší banku, oceňujeme podniky za společenskou odpovědnost, ale chybí nám srovnání toho, jak firmy pečují o zdraví a bezpečnost svých pracovníků, jaký mají skutečný postoj k bezpečnosti. Jde přece o to nejdůležitější - životy a zdraví zaměstnanců. Proto bychom měli vědět, které firmy jsou v této oblasti nejdále a ohodnotit jejich úsilí.

Kdo je organizátorem Safety Culture Award 2012?

Soutěž vyhlásila Česká technologická platforma bezpečnosti průmyslu (CZ-TPIS).  Záštitu nad soutěží převzalo Ministerstvo práce a sociálních věcí a Moravskoslezský kraj. Partnerem je celá řada významných firem a institucí. 

Jak se liší soutěž Safety Culture Award od Bezpečného podniku nebo nově vyhlášené soutěže Profesionál BOZP?

Jde o vyhodnocení těch firem, které jsou nejlepší v kultuře bezpečnosti a mohou následně přispět svými zkušenostmi.

Všechny zmíněné akce přispívají ke zvýšení bezpečnosti práce a to je dobře. Mohou existovat vedle sebe, aniž by se jakýmkoliv způsobem vylučovaly. Určitě by nebylo na škodu, kdyby se zapojily všechny firmy, které mají titul Bezpečný podnik a využily tak možnost bezplatně získat informace o úrovni kultury bezpečnosti.

  • Safety Culture Award dává firmám příležitost měřit a srovnávat kulturu bezpečnosti. 
  • V soutěži budou oceněny podniky, které mají dobrou organizaci bezpečnosti práce a zároveň dokázaly integrovat bezpečnost do života firmy.
  • Díky získaným informacím budou mít firmy možnost účinně zlepšovat a rozvíjet úroveň kultury bezpečnosti.

Nestačilo by ocenit firmy s nejnižším počtem úrazů?

To by možná bylo jednodušší, ale nesplnilo by to cíl. Mnoho firem se koncentruje pouze na snížení počtu nehod. Ale kultura bezpečnosti a účinná práce v oblasti bezpečnosti znamenají mnohem více. Firmy, které mají vysokou kulturu bezpečnosti, kladou velký důraz na ochranu života a zdraví zaměstnanců. V důsledku toho jsou do práce v oblasti bezpečnosti zapojeny všechny stupně hierarchie firmy. Bezpečnost je pro celou firmu společnou hodnotou a ne pouze proklamací. Vysoká kultura bezpečnosti má vliv nejen na počet nehod a nemocí z povolání, ale zlepšuje atmosféru a motivuje zaměstnance k bezpečné a efektivní práci. 

Kdo bude soutěž vyhodnocovat?

Pro vyhodnocení soutěže jsme vybrali německou firmu Kirschstein&Partner, která se touto oblastí zabývá již téměř třicet let a má bohaté zkušenosti a vlastní know-how.

Bude zapojení do soutěže spojeno se zaváděním nějakých předpisů nebo opatření?

Ne, nejde o hodnocení předpisů ani o zavádění nových opatření, ale o zhodnocení současného stavu. Proto v prvním kole soutěže firmy pouze vyplní dotazník, pomocí kterého získáme základní informace o úrovni firmy v oblasti bezpečnosti.

Proč by se firmy měly do soutěže zapojit?

  1. Všechny firmy bez ohledu na to, zda projdou do dalšího kola, obdrží zpětnou vazbu a základní informace o silných a slabých místech v oblasti kultury bezpečnosti.
  2. Ve druhém kole mohou firmy získat podrobnější informace o kultuře bezpečnosti ve formě Mřížky kultury bezpečnosti.
  3. Dobré umístění zvýší prestiž firmy a zviditelní její výsledky – počítáme s mediální kampaní po ukončení soutěže.
  4. Pro nejlepší je připraveno velké množství cen, které budou předány na závěrečném finále v květnu příštího roku v Ostravě.

Kde je možné najít podrobnější informace a soutěžní dotazník?

Veškeré potřebné informace najdou zájemci na www stránkách CZ–TPIS:  www.cztpisUzávěrka prvního kola soutěže je 15. ledna 2012.

Nedávno byl na serveru Novinky.cz  publikován velmi hezký článek s názvem: „Bezpečnost práce je v Česku stále Popelkou“ a my bychom rádi přispěli k tomu, aby se tato situace změnila.  Z Popelky se nakonec stala královna, tak proč by bezpečnost neměla získat pozici, která jí patří?  Vždyť jde o život a zdraví - co může být důležitějšího? 

Komentáře

Držím palce

05.12.2011 - 11:01 František Černý
Držím palce všem společnostem, které se do soutěže přihlásí. A hlavně organizátorům, dotazník - tedy papír totiž snese všechno. Ruku na srdce, znám několik společností, které mají velmi vysokou kulturu bezpečnosti - podle dotazníku soutěže. Ale pod pokličkou brzy zjistíte, že jsou to jen plané řeči a skutek utek.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail